Bihorenii, la fel ca alți români, sunt invitați să facă în acest weekend „un simplu gest de generozitate”, care le poate oferi speranță celor aflați la nevoie. Banca regională pentru alimente Oradea a dat startul colectei de Crăciun în magazinele Auchan, Lidl, Kaufland și Penny din municipiu, precum și în altele din județul Bihor.

Colecta se desfășoară în acest weekend (13-15 decembrie), nu doar în Bihor, ci și în București, Cluj, Roman, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați, sub sloganul „Împreună hrănim speranța”.

Mii de voluntari, de toate vârstele și din diverse medii, recunoscuți după vestele portocalii, vor fi prezenți în magazinele participante pentru a încuraja donațiile și a colecta produsele, oferind sprijin și informații celor care doresc să contribuie.

„Ediția de Crăciun a Colectei Naționale de Alimente face un apel la solidaritate, invitând clienții magazinelor partenere – Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România și Kaufland România – să sprijine concret persoanele aflate în dificultate. Oamenii sunt încurajați să achiziționeze produse alimentare neperisabile, precum conserve, paste, orez, zahăr, ulei, făină, cereale, dulciuri sau alimente pentru copii, să le așeze în punga portocalie, simbol al speranței, și să le depună în spațiile special amenajate, amplasate după casele de marcat”, au transmis organizatorii. 

Toate alimentele donate vor fi distribuite în scurt timp după colectare, prin Rețeaua Băncilor pentru Alimente și organizațiile partenere, către cei mai vulnerabili.

Inițiatorii subliniază că „fiecare donație contează și va aduce de sărbători alinare și speranță pentru cei care trec prin momente dificile: familii nevoiașe care abia reușesc să pună ceva pe masă; mame singure care se străduiesc să ofere un viitor copiilor lor; copii din centre de plasament, de zi sau de recuperare; vârstnici care își duc zilele în singurătate; persoane fără adăpost și mulți alți oameni în mare nevoie din toată țara”. 

Potrivit INS, 32% dintre români sunt la risc de sărăcie sau excluziune socială, cel mai mare procent din UE (media fiind 22%). Copiii sunt cei mai vulnerabili, iar un studiu World Vision din 2024 arată că 22% dintre copiii din mediul rural merg la culcare flămânzi.

„Fiecare dintre noi are puterea de a schimba vieți printr-un simplu gest de generozitate. Colecta de alimente nu înseamnă doar hrană oferită celor în nevoie, ci și speranță, solidaritate și șansa unui viitor mai bun. Vă invităm să ne fiți alături în această misiune nobilă și să aducem împreună lumină pe mesele și în sufletele celor mai puțin norocoși”, a transmis Gabriela Vereș, președinte Banca pentru Alimente Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!