Concursul internaţional anunţat de preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, pentru conducerea Aeroportului din Oradea pare că se desfăşoară cât se poate de local.

Un singur dosar a fost acceptat de comisia de concurs, cel al Cristinei Antik, soţia judecătorului Levente Antik, de la Curtea de Apel Oradea, şi, totodată, membră în Consiliul de Administraţie al Aeroportului.

Informaţia nici măcar nu a fost comunicată oficial de Aeroport sau de CJ Bihor, aşa cum ar fi fost firesc, ci anunţată prin site-ul de ştiri al Consiliului, Agenţia News Bihor.

Din trei, a rămas una...

Potrivit sursei citate, alţi doi candidaţi şi-au mai depus dosarele pentru funcţia de director general al Aeroportului, însă ambele dosare au fost respinse. Cui au aparţinut aceste candidaturi şi care sunt motivele pentru care au fost eliminate din competiţie nu se precizează.

Cert este că numele Cristinei Antik este singurul care figurează pe lista scurtă a candidaţilor, care a fost publicată marţi pe site-ul Aeroportului.

Conform Agenţiei News Bihor, aceasta are la dispoziţie 15 zile pentru a înainta aşa-numita declaraţie de intenţie, iar apoi va susţine un interviu. Ea va fi evaluată inclusiv de un profesor al Universităţii Politehnice din Bucureşti, Sorin Eugen Zaharia, despre care aceeaşi sursă scrie că este "singurul cadru universitar care predă disciplina Management aeroportuar".

Ceilalţi aveau experienţă, dar "asta este..."

Abordat de Jurnal bihorean, în ciuda insistenţelor zairiştilor, președintele CA de la Aeroport, UDMR-istul Bimbo Szuhai Tibor a susţinut că legea nu îl lasă să divulge numele celorlalți doi candidați care nu au mai ajuns pe lista scurtă, în concursul pentru desemnarea noului manager de la Aeroport.

Bimbo s-a limitat să spună că, într-adevăr, persoanele respinse au experiență în management, una din cele două fiind din Oradea. Dar, ironia sorții (sic), dosarele au fost respinse deoarece “au lipsit documente, nu au fost documente. Asta este”, s-a limitat să spună Bimbo.

Contabilă cu ambiţii

Cristina şi Levente AntikDe meserie contabilă, Cristina Antik (în foto, alături de soţul ei, judecătorul Levente Antik) nu are nicio experienţă în managementul aeroportuar. Acest lucru nu a împiedicat, însă, alianţa UDMR-PSD care controlează Consiliul Judeţean Bihor să o includă, în mai 2017, în Consiliul de Administraţie al Aeroportului.

Cu acea ocazie, Antik a fost prezentată ca având studii superioare economice şi juridice şi experienţă de contabil-şef la Palatul Copiilor, Colegiul Naţional Iosif Vulcan şi la Şcoala Gimnazială Szacsvay Imre.

CJ Bihor nu a menţionat, dar anterior Cristina Antik a mai lucrat la Aeroport, tot contabilă. În acea vreme, numele ei era Cristina Ionescu.

Femeia este, totodată, preşedinta Asociaţiei Judeţene de Părinţi Bihor şi vicepreşedinta Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie Bihor.

Funcţia de director general al Aeroportului a rămas vacantă în 2 septembrie, după ce Gheorghe Paşc, care conducea instituţia încă din anii ’90, a demisionat.