Premiul SFR a fost acordat ex-aequo scurtmetrajelor "Căutare/ Quest", de Ionuţ Piturescu şi "Mary Last Seen", de Sean Durkin.

"Căutare/ Quest" este un film despre doi prieteni care au o căruţă drept casă şi un cal drept tovarăş. Trăiesc simplu, fără lucruri împovărătoare, nu duc cu ei nici măcar un ceas. Dar încă mai au timp, cum spune un vechi proverb asiatic.

Fără să se potrivească locurilor prin care călătoresc, dispreţuiti, pricepuţi la lucruri de care nu prea mai e nevoie în societatea de azi, ei caută sensuri. Sau lipsa lor.

Ionuţ Piţurescu are 31 de ani, este antropolog şi a studiat regie de teatru. El a mai realizat până acum filmele "Prinde timpul/Seize the time" (2008) şi "Balkan's Digest" (Albania, 2008), care au apărut în festivaluri şi manifestări din Serbia, Albania, Estonia, Slovenia, Austria şi Macedonia.

Doctorand în antropologie culturală, Piţurescu a făcut cercetări de teren în Mexic (Huichol, 2003), Maroc (Berber, 2004), SUA (New Orleans, 2005), Andaluzia (Gitano Calo, 2005), zona arctică (Sami, 2006), şi în Europa de Est.

Românii se întorc acasă din secţiunea Un Certain Regard de la Cannes fără niciun premiu, chiar dacă au fost răsfăţaţii criticii de specialitate pentru cele două pelicule: "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, şi "Aurora", de Cristi Puiu. Criticii români apreciază că acest lucru, deşi este "un soi de duş rece", este departe de a afecta valoarea cinematografiei româneşti.

Românii au fost, în ultimii ani, răsfăţaţii Festivalului de la Cannes, plecând de fiecare dată cu câte un premiu. Astfel, valul de apreciere din partea festivalului a început în 2005, când Cristi Puiu a luat marele premiu al secţiunii Un Certain Regard cu "Moartea domnului Lăzărescu".

De atunci, pe Croazetă aprecierile criticii au fost dublate de premiile juriului. În 2006, Dorotheea Petre a luat premiul de interpretare al secţiunii Un Certain Regard (pentru prestaţia din filmul "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" de Cătălin Mitulescu), pentru ca 2007 să fi anul unei duble victorii: Palme d'Or pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu şi premiul Un Certain Regard pentru "California dreamin' (nesfârşit)" de Cristian Nemescu. Anul 2008 a adus încă un Palme d'Or pentru România, de data aceasta pentru scurtmetrajul "Megatron" de Marian Crişan.

Anul trecut, Corneliu Porumboiu a fost dublu premiat la Un Certain Regard, pentru "Poliţist, adjectiv" - premiul juriului şi premiul FIPRESCI.