Weekend cu peripeţii pentru mai mulţi cetăţeni polonezi, care au avut parte de aventuri nedorite în Padiş. Speologii de la două cluburi din Polonia au fost în excursie în Padiş, fără să aibă vreo legătură unii cu alţii, şi cu toţii le-au de lucru salvatorilor bihoreni.

De la exerciţiu la realitate

Sâmbătă, în jurul orei 18.30, salvamontiştii bihoreni au fost anunţaţi că un speolog polonez a căzut în avenul Borţig, din Padiş. Avenul are o adâncime de 54 de metri şi are forma unui cilindru aproape perfect. Particularitatea lui este că de la adâncimea de circa 40 de metri începe un imens topogan de gheaţă, care coboară aproape vertical, şi care este de fapt vârful unui imens gheţar subteran cu un volum de 30.000 de metri cubi, al doilea ca mărime din România, după cel din Peştera Scărişoara. "Speologul polonez a alunecat pe acest topogan de la cota - 50 m până la bază", a precizat Adrian Marin, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Spre avenul în care căzuse polonezul s-au dus 16 salvatori bihoreni, 7 de la serviciul din Arad, un speolog polonez şi un echipaj medical SMURD de 4 persoane. Majoritatea salvatorilor au pornit spre Padiş de la Peştera Meziad, unde 30 de salvatori speologi din Bihor şi Arad au participat sâmbătă la un exerciţiu de salvare. Ca mai apoi exerciţiul lor să se transforme în intervenţie reală...

Internat la Oradea

Până la sosirea echipajelor, unul din membrii patrulei Salvamont a coborât la victimă pentru a-i da primul ajutor şi pentru a-i amenaja un "punct cald", menit să-l protejeze de hipotermie. "O primă evaluare suspecta o fractură de femur, bazin şi cot, toate pe partea dreaptă, ca rezultat al impactului în urma căderii", a mai spus Marin.

Pe o ploaie torenţială, salvatorii au reuşit să scoată accidentatul pe targă la ora 02.55. Apoi, pe o altă targă, l-au transportat la punctul de întâlnire cu echipajul SMURD sosit de la Oradea şi care se afla la câţiva kilometri de avenul Borţig. Tânărul polonez a fost transportat la Spitalul Judeţean, unde se află internat şi în prezent, având o fractură de femur. "Este internat la Ortopedie. Starea lui e stabilă, dar necesită tratament şi îngrijiri medicale", a explicat, luni, pentru BIHOREANUL, şeful UPU-SMURD, dr. Hadrian Borcea.

Adăpostiţi de ploaie

Culmea este că tânărul speolog n-a fost singurul polonez care a alertat salvatorii bihoreni sâmbătă. În timp ce aceştia se deplasau spre Borţig, pentru a-l scoate pe speolog din aven, la numărul unic de urgenţă 112 o tânără poloneză cerea ajutor, într-o engleză greoaie.

Operatorul 112 a reuşit să înţeleagă doar că tânăra cerea intervenţia în zona Cetăţile Ponorului, unde, credea ea, mai mulţi colegi de-ai săi, tot salvamontişti polonezi, se rătăciseră.

Abia două ore mai târziu situaţia s-a lămurit, căci colegii tinerei au ajuns teferi la Glăvoi. De fapt, ei nu se rătăciseră, ci doar s-au adăpostit o vreme de ploaie.