Clubul sportiv XTerra şi asociaţia ProBikers au organizat în weekend, în Bihor, cursa XTR Thriatlon, care a cuprins cursa Ironman, întinsă pe 3.800 de metri (înot), 180 de kilometri (pe bicicletă) şi 42,2 kilometri (alergare la maraton), şi cursa Half-Ironman, desfăşurată pe jumătate din distanţele respective.

Cursa a început sâmbătă de la Lacul Paleu, unde aproximativ 40 de competitori, sportivi profesionişti sau amatori din ţară şi Ungaria, au luat startul la competiţia de înot, urmată de cea de bicicletă, care a avut finişul în Parcul Brătianu. Aici, s-a desfăşurat maratonul.

Festivitatea de premiere pentru cele două competiţii a avut loc duminică dimineaţa. În cea mai dificilă cursă, cea de Ironman, câştigător a fost maghiarul Vatai Miklos (care a făcut întreaga cursă în 9 ore şi 30 de minute), campionul Ungariei la maraton. El a fost urmat în clasament de Mihai Baractaru din Braşov şi de Robert Gomoescu din Bucureşti. Cei trei au fost premiaţi cu 500, 400 respectiv 300 de euro.

Anul acesta, Oradea a avut primul Ironman, adică primul sportiv care a reuşit să termine solicitanta cursă. Ioan Cristian Hanga a terminat triatlonul în 13 ore şi 35 de minute.

Bako Annamaria Oradea.jpg.jpgLa Half-Ironman câştigător a fost Alexandru Diaconu din Braşov (timp: 4 ore şi 41 de minute), campionul de tineret la triatlon al României şi cel care a obţinut anul trecut locul I la Ironman. Clasamentul a fost completat Balint Zoltan din Ungaria şi Marius Ragobete din Lugoj.

În concursul pe jumătate din distanţele de Ironman au participat şi femei, pe primul loc ajungând Harsanyi Zsuzsa (5 ore şi 14 minute), campioana Europei şi a Ungariei la triatlon, urmată de Elena Fodor din Timişoara şi de singurul sportiv din Oradea care a reuşit să urce pe podium, Annamaria Bako (foto).

Pentru Half-Ironman, sportivii de pe primele trei locuri au fost premiaţi cu 300, 200, respectiv 100 de euro.

În competiţia pe echipe, de tip ştafetă, deşi nu au existat premii în bani, competiţia a fost la fel de acerbă. La Ironman, locul I a fost ocupat de Timişoara, Cluj şi Odorheiul Secuiesc. În ceea ce priveşte concursul pe echipe pentru Half-Ironman, primele două locuri au fost adjudecate de echipe din Braşov, respectiv Timişoara. Şi aici, pe locul al treilea al podiumului au urcat orădeni. Mai exact, echipa "ISintezis".