Contrar opiniei multora că tinerii nu se infectează cu virusul Sars-Cov-2 sau că, deși se îmbolnăvesc, nu prezintă simptome, Alex Trandafir, un orădean în vârstă de 18 ani care locuieşte în Marea Britanie, este dovada că virusul nu ocoleşte pe nimeni.
Student la Universitatea din Loughborough, unde învaţă Geografie şi Management, Alex s-a îmbolnăvit cu Covid-19 şi a mărturisit pe Facebook că a avut dureri serioase de cap şi musculare, dar şi alte stări care l-au îngrijorat. Acum este vindecat şi, pentru a veni în ajutorul altor tineri, nu doar că şi-a mărturisit experienţa, ci a prezentat şi detalii ale stărilor prin care a trecut.
A început cu dureri musculare
Primul simptom, pe care iniţial nici nu l-a asociat cu Covid-19, a fost o durere musculară în zona spatelui, pe are Alex a pus-o pe seama antrenamentului de la sala de sport. Abia în ziua următoare, când a avut dureri de cap, febră, frisoane, ameţeli şi probleme digestive şi-a dat seama că ar putea fi infectat cu Sars-Cov-2.
Tânărul recunoaşte că s-a speriat. “Cu febra au venit niște frisoane groaznice, la modul în care pe la ora 22 am vrut să merg la baie și nu mă puteam ridica din pat. Cu frisoanele au venit amețeli, stări de rău ș.a.m.d. Eram foarte panicat. Era prima dată când mă îmbolnăveam departe de casă, eram singur și avem în spate un istoric foarte predispus pentru complicații în contextul Covid-19 - sunt astmatic și orice răceală se poate transforma ușor în pneumonii interstițiale. Am reușit cumva să adorm, cu greu. Am transpirat enorm noaptea aia. Am luat doar un paracetamol înainte să adorm, nimic mai mult, pentru că știam că nu e indicată administrarea de antitermice atât timp cât temperatura nu depășește 39 de grade Celsius”, a relatat el, pe reţeaua de socializare.
Testat și izolat
În aceeaşi seară, s-a programat la un test Covid-19. „Oricine poate să-şi facă testul gratuit, dacă are simptome. În fiecare oraş sunt ca nişte campusuri de testări, în parcări, în parcuri. Aveam de ales între trei variante: îmi comandam un test acasă, pe care să-l fac singur, mergeam singur la cel mai apropiat campus sau veneau ei la mine acasă, dacă starea mea era gravă”, a povestit Alex pentru BIHOREANUL. A optat pentru testarea într-un campus, ţinând cont că are un asemenea punct la mică distanţă de căminul studenţesc în care locuieşte.
A primit rezultatul abia peste 75 de ore, fiind avertizat că numărul mare de solicitări de testare duce şi la întârzieri în comunicare. În acest răstimp, însă, Alex a stat izolat la cămin, bănuind că este infectat. De asemenea, a rămas izolat timp de zece zile, după testare.
Tânărul a avut în continuare şi dureri musculare. “Au fost cele mai ciudate dureri pe care l-am simțit vreodată. Nu erau foarte dureroase, dar erau foarte deranjante. Cele mai dese erau în zona omoplaților și în zona lombară, dar cele mai supărătoare le-am avut la piciorul drept. Începea ca o amorțeală în tot piciorul, care devenea o durere generală imposibil de localizat. Simțeam efectiv cum parcă se blocau vasele sanguine și nu mai circula sângele bine prin picior”, a povestit Alex.
Aspirină și paracetamol
În ciuda acestor simptome, studentul nu a luat prea multe medicamente, ci doar aspirină şi paracetamol. "Când am fost la testare, mi-au zis să iau antiinflamatoare simple, adică paracetamol, aspirină, ibuprofen, dacă am febră sau dureri mai serioase", spune el. Fiind încadrat ca un caz uşor, specialiştii din Marea Britanie nu i-au recomandat alt tratament. În schimb, i-au spus că dacă starea sa se agravează, să sune la numărul unic de urgenţă.
Vindecat acum, tânărul spune că a scăpat foarte uşor. Pentru a-i ajuta pe cei care se îmbolnăvesc, Alex a publicat pe Facebook şi un grafic detaliat al simptomelor pe care le-a avut el. „Acordați enorm de multă atenție corpului vostru și de la primul simptom de răceală, anunțați medicul, izolați-vă și testați-vă. E tot ce puteți face mai bine”, este sfatul lui.