Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo a anunţat, vineri, că în mini-vacanţa de 1 Mai salvamontiştii s-au confruntat cu mai multe incidente petrecute în zona Şuncuiuş.

Cel mai grav dintre ele s-a produs în seara de 30 aprilie, când doi tineri au ales să treacă prin tunelul de cale ferată dintre Bălnaca şi Şuncuiuş, deşi intrarea este interzisă, acest lucru fiind semnalizat prin tăbliţe. Cei doi nu aveau la ei nici surse de lumină.

"Imprudenţii turişti au fost surprinşi în tunel de o garnitură de tren. Unul dintre ei nu a mai ajuns la adăpost, într-unul din refugiile laterale existente, fiind acroşat de tren", se arată într-un comunicat semnat de vicepreşedintele SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor, Adrian Marin.

În urma impactului, tânărul, care are în jur de 20 de ani, şi-a pierdut mâna stângă până la cot. El a suferit şi multiple leziuni, dar şi o fractură craniană severă. Pentru a-i salva viaţa, medicii l-au operat deja de două ori, băiatul fiind internat în stare stabilă pe secţia de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean.

Potrivit unor surse, tânărul se afla în stare de ebrietate la momentul producerii accidentului. De altfel, după ce a fost acroşat de tren, ajutat de prietenul său, acesta a mers pe jos de la locul evenimentului până la Gara din Şuncuiuş, aproximativ 2 kilometri, de unde au sunat la 112.

Salvamontiştii mai precizează că fiecare tunel din perimetrul Defileul Crişul Repede, inclusiv cel dintre Bălnaca şi Şuncuiuş are o potecă ocolitoare, vizibilă şi utilizată de localnici şi turişti.

Băutura, bat-o vina...

Potrivit aceluiaşi comunicat, în perioada festivalului de muzică de la Şuncuiuş, salvamontiştii au mai intervenit la mai multe incidente, în principal răniri uşoare soldate cu escoriaţii sau tăieturi mici. În schimb, din nou turiştii au exagerat cu băutura.

"S-au semnalat mai multe situaţii de comă alcoolică, unele chiar la minori. Îngrijorător este că minorii consumau alcool achiziţionat din afara perimetrului desemnat desfăşurării festivalului, în special băuturi tari, spirtoase, fiind deja sub influenţa alcoolului încă din momentul sosirii la faţa locului, după debarcarea din tren sau maşină. De neînţeles este atitudinea părinţilor care au permis cu bună-ştiinţă participarea la acest festival a minorilor fără a fi supravegheaţi", mai precizează Adrian Marin.

Ţinând cont de incidentele petrecute de-a lungul anilor pe durata festivalului de la Şuncuiuş, reprezentanţii Salvamont-Salvaspeo propun custodelui ariei protejate din imediata apropiere a Peşterii Ungurului, cât şi organizatorilor, "ca ediţiile viitoare să fie relocate într-un cadru natural similar dar mult mai propice, atât sub aspectul protecţiei mediului cât şi al controlului accesului participanţilor, la circa 2 kilometri de actuala locaţie".