Un tânăr de 22 de ani a fost prins, miercuri, încercând să folosească euro falşi în Gara centrală din Oradea, profitând de naivitatea unui bărbat care răspunde de curăţenie în zona gării, pe care l-a trimis la restaurant să îi schimbe o bancnotă de 50 euro. Tânărul a fost prins de un jandarm aflat în timpul liber, care a fost martor la scenă.

"Miercuri, 10 februarie a.c., ora 13.30, camaradul nostru aflat în timpul liber a observat în zona staţiei C.F.R din municipiul Oradea o persoană care încerca să schimbe o bancnotă de 50 euro la restaurantul din incinta gării. Văzând bancnota destul de şifonată şi care părea a fi falsă, jandarmul aflat în zonă l-a întrebat de unde o are. El a mărturisit că se ocupă cu igienizarea şi curăţenia în zona gării, dar o persoană care aşteaptă în faţa clădirii l-a rugat să-l ajute să schimbe 50 euro la restaurantul din incintă, sub pretextul că el este cu ţigara aprinsă şi nu are acces în spaţiul închis", se arată într-un comunicat transmis, joi, de Jandarmeria Bihor.

Jandarmul i-a spus bărbatului trimis în restaurant că i-ar putea schimba el banii, doar că bancnota e prea uzată. "Responsabilul cu igienizarea s-a întors în scurt timp cu altă bancnotă, moment în care colegul nostru l-a interpelat pe cel care i-o dăduse şi împreună cu bancnotele l-au predat echipajului de poliţie T.F aflat în zona gării", se mai precizează în comunicatul Jandarmeriei. 

Examinându-le, poliţiştii şi-au dat seama că bancnotelor le lipsesc elementele de siguranţă. Astfel, pe numele tânărului de 22 de ani au fost întocmite actele de constatare pentru punerea în circulaţie a valorilor falsificate. 

"Recomandăm cetăţenilor să cumpere valută de la casele de schimb valutar autorizate, să nu se bucure de "chilipirul" făcut ca mai apoi să afle că a fost păgubit. Un alt pretext folosit de cei care doresc să plaseze valori falsificate este că nu au cartea de identitate asupra lor, astfel casele de schimb autorizate nu doresc să le schimbe. În cazul în care găsesc o persoană dispusă să-i ajute, repetă mereu că trebuie să se grăbească deoarece există riscul să apară jandarmii sau poliţia", au avertizat jandarmii bihoreni.