Familia unui tânăr bihorean în vârstă de 36 de ani este greu încercată, după ce acesta a fost diagnosticat cu o boală gravă, iar acum are nevoie de ajutor.

Cei care pot dona sânge, indiferent de grupa sanguină pe care o au, sunt rugați să meargă spre Centrul de Transfuzie din Oradea şi să încerce să-l ajute pe Tudor Oravicean.

Tânărul din Haieu, tatăl unei fetiţe de câţiva anișori, este internat la secția de Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj, unde a ajuns săptămâna aceasta, marţi.

Acesta a fost diagnosticat cu o infecţie gravă la nivelul sângelui, care i-a afectat rapid tot organismul.

Medicii din Cluj l-au operat în ultimele zile de mai multe ori pe Tudor Oravicean.

El are acum nevoie de sânge, grupa 0 negativ, iar persoanele care doresc să-l ajute pot merge să doneze la Centrul de Transfuzie din Oradea, indiferent de grupa pe care o au.

Centrul de Transfuzie din Oradea este situat pe strada Louis Pasteur nr. 30 şi este deschis de luni până vineri, între orele 7.30 şi 13.

Site-ul Proviataoradea.ro, administrat de Centrul de transfuzie, aminteşte că persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să aibă o stare bună de sănătate fizică şi mintală şi trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani.

De asemenea, donatorii trebuie să aibă peste 50 de kilograme, să nu fi consumat alcool cu 24 de ore înainte de recoltare, să aibă un nivel de igienă corespunzător prezentării ȋntr-o instituţie medicală, să consume multe lichide (fără gaz) cu o zi ȋnainte şi ȋn ziua donǎrii de sȃnge (pentru hidratare) şi să aibă tensiunea sistolică între 110 și 180 mmHg.

Femeile trebuie să nu fie însărcinate, să nu alăpteze ori să nu fie în timpul ciclului menstrual.

Donatorii trebuie să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje, să treacă 7 zile de la ultima vizită stomatologică, să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii. În dimineaţa donării, NU se fumeaza cel puţin 2 ore înainte şi după, mai arată sursa citată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!