Pasionaţii de etnografie şi tradiţie sunt invitaţi joi seară la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, unde un tânăr de 21 de ani va povesti cum a creat cojoace tradiţionale bihorene în propriul atelier.

Va fi, de fapt, o seară muzeală cu tema "Cojocul de Tinca, o călătorie etnografică", după cum arată un comunicat transmis de MȚC.

În timpul evenimentului, muzeograful Simona Ioana Bala, care lucrează în cadrul secţiei de Etnografie a MŢC, va prezenta elementele distinctive şi detaliile cojocului de Tinca sau a „cojocului de bumbălaci”, cum i se mai spune.

În aceeaşi seară va vorbi şi Răzvan Fericean, un tânăr bihorean care creează cojoace în propriul atelier.

În vârstă de 21 de ani, Răzvan este pasionat de arta populară şi a reuşit să creeze mai multe astfel de piese vestimentare: trei cojoace cohăneşti femeieşti, unul bărbătesc, un cojoc binşenesc bărbătesc, un cojoc fetesc din zona Beiuşului, un cojoc cu bumbălaci, un suman de Sârbeşti, precum şi cojoace mai simple, de port, au mai transmis organizatorii.

La muzeu vor putea fi admirate și şase cojoace care fac parte din colecţia instituţiei culturale, acestea fiind confecţionate în primele două decenii ale secolului XX, într-un atelier din Tinca.

"Ca sumanul, și acest tip de cojoc era o piesă vestimentară scumpă, iar cu timpul locul lui a fost luat de labreu (vestă). Lipsa dăinuirii cojoacelor se explică şi prin obişnuinţa de a-l îmbrăca pe cel trecut la cele veşnice cu "cojocul care i-a fost drag", dar şi prin expunerea la diversele degradări provocate de agenţi fizici, chimici, biologici şi mecanici. Astfel, modelele vechi de cojoace din secolul al XIX-lea au dispărut, iar demersul de a le reconstitui cu ajutorul fotografiilor vechi şi al pieselor aflate în colecţiile muzeale îşi dovedeşte utilitatea", se arată în comunicatul MŢC.

Seara dedicată cojocului de Tinca va începe joi de la ora 17, la sediul MŢC. La eveniment pot participa maximum 150 de persoane, care deţin certificat verde. Purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie.