Un tânăr de 21 de ani suferind de stenoză aortică din naștere și aflat în risc de moarte subită cardiacă a fost supus unei intervenții chirurgicale prin care medicii Spitalului Județean din Oradea i-au înlocuit cu o proteză o valvă aortică.

„Pacientul, care s-a deplasat din alt județ pentru intervenție, fusese diagnosticat încă din copilărie cu stenoză aortică congenitală (n.r. – o afecțiune manifestată prin îngustarea valvei aortice a inimii, așa încât aceasta nu se deschide complet, ceea ce reduce fluxul de sânge din inimă către aortă, principala arteră sanguină), cu valvă aortică bicuspidă (n.r. – în mod normal aceasta trebuind să fie tricuspidă). Pacientul era în categoria de risc pentru moarte subită cardiacă, așadar s-a dispus înlocuirea valvulară aortică cu proteză valvulară în circulație extracorporală”, a informat, vineri, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Oradea, Lisa Crăiuț.

Reprezentanta spitalului arată că intervenția a fost efectuată prin abord minim-invaziv, așadar, comparativ cu pacienții operați prin metode chirurgicale clasice, incizia a fost semnificativ mai mică și stabilitatea toracică îmbunătățită.

„Tot datorită faptului că intervenția a fost minim-invazivă, recuperarea post-operatorie va fi redusă de la 6-8 săptămâni la 3-4 săptămâni. Intervenția a decurs bine, iar în momentul de față, pacientul este în stare stabilă”, mai precizează Spitalul Județean.

Intervenția a avut loc luni, 20 martie, și a fost realizată de o echipă multidisciplinară formată din cadre medicale de la secțiile de Chirurgie Cardiovasculară, Vasculară și Toracică, ATI și Cardiologie, precum și de la compartimentul de Cardiologie Intervențională și de la Unitatea de Transfuzie Sanguină, echipa fiind coordonată de către Dr. Erno Jerzicska.

De precizat că finanțarea intervenției (circa 20.000 lei) a fost asigurată prin Programul Național de Boli Cardiovasculare, cu participarea CAS Bihor și a Spitalului Județea, unde, de altfel, se desfășoară frecvent intervenții chirurgicale cardiovasculare minim-invazive.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!