Un influencer cipriot în vârstă de 24 de ani a câştigat un loc în Parlamentul European în urma alegerilor de duminică. Fidias Panayiotou, care a candidat ca independent la alegerile europarlamentare în Cipru, este renumit pentru proiectele sale online, cum ar fi încercarea de a îmbrăţişa 100 de celebrităţi, inclusiv pe Elon Musk, şi călătoriile sale în jurul lumii fără bani.

Deşi fără experienţă politică, el a obţinut 19,4% din voturile ciprioţilor, devenind eurodeputat, notează Euronews.ro.  

Panayiotou a fost depăşit doar de principalele două forţe politice din Cipru: partidul conservator DISY, cu 24,78% din voturi, şi formaţiunea comunistă Akel, cu 21,49%.

Duminică, după exit-poll-uri, Fidias şi-a sărbătorit victoria în Piaţa Eleftheria din Nicosia. „Am reuşit un miracol. Este pentru prima dată la alegerile europene când cineva intră în Parlament fără sprijinul partidelor şi doar cu ajutorul celor care îl urmăresc pe internet”, a spus Fidias Panayiotou, potrivit sursei citate.

Astfel, Fidias Panayiotou a câştigat cel din urmă mandat de europarlamentar, al şaselea, pe care îl are Cipru.

Când a anunţat candidatura în ianuarie, Fidias a spus: „Am 23 de ani şi nu am votat niciodată în viaţa mea. Într-o seară mi-am zis că dacă nu o să votez niciodată şi dacă nu o să mă interesez, aceiaşi tocilari vor fi mereu la putere. Şi am spus: Gata!", mai scrie Euronews.

În aprilie, la prezentarea oficială a candidaturii sale, youtuberul a spus că vrea să fie independent, să nu fie susţinut de niciun partid. "Candidez ca independent pentru că nu vreau să mă încadrez în scheme şi pentru a arăta că nu am interese de partid".

El a mai spus şi că scopul candidaturii sale nu era să câştige, ci să motiveze tinerii să se implice în politică.

Cu peste 2,6 milioane de urmăritori pe YouTube, şi activ pe Instagram şi TikTok, Fidias a început să posteze videoclipuri pe reţelele de socializare din 2019.

Anul trecut, Fidias a provocat indignare în Japonia pentru un videoclip în care arăta cum a călătorit cu trenul fără bilet şi nu şi-a achitat factura la un hotel de cinci stele, prefăcându-se bolnav şi ascunzându-se prin toalete.

De asemenea el a postat şi videoclipuri în care îmbrăţişează 100 de celebrităţi, inclusiv pe Elon Musk.

Între „proiectele” sale, unele controversate, se numără şi cele intitulate astfel: „Am supravieţuit 10 zile îngropat de viu", „M-am căsătorit cu o străină în 24 de ore", „Am supravieţuit 5 zile fără somn", „Am locuit pe aeroport timp de 10 zile" ori „Am petrecut 100 de ore în cea mai săracă ţară din lume".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!