Vasile Bâlc, un tânăr în vârstă de 28 de ani, terapeut la Fundaţia Mihai Neşu, a fost diagnosticat la finalul anului trecut cu leucemie, iar de atunci a făcut trei şedinţe de chimioterapie. Tânărul are acum nevoie de sprijin pentru a putea să facă transplant de măduvă în străinătate, costul unei astfel de intervenţii ridicându-se la 150.000 de euro.

Din facultatea, la Neşu

Originar din Carei, Vasile a ajuns la Oradea în anul 2014, când a început studiile la Facultatea de Geografie,Turism şi Sport, la programul de Kinetoterapie şi motricitate specială. În anul doi, el a început să facă voluntariat la Fundaţia Mihai Neşu, care se înfiinţase de puţină vreme. 

După doar un an, acesta s-a şi angajat în cadrul fundaţiei, fiind terapeut specializat în Therasuit Therapy (ce presupune echiparea bolnavului cu un costum de benzi elastice care ţine corpul pacientului într-o poziţie cât mai apropiată de cea normală). Vasile făcea şi hidroterapie cu copiii ajutaţi de Fundaţia Neşu (foto).

La finalul lunii noiembrie a anului trecut, lui Vasile i-a apărut o umflătură la picior, aşa că s-a dus la un medic dermatolog pentru a-l ajuta. În urma tratamentului prescris, umflătura s-a retras, însă a început să aibă dureri musculare.

Intervenţie imediată

"În 12 decembrie am mers să îmi fac mai multe analize şi aşa am aflat că am leucemie", a spus tânărul. De atunci Vasile a făcut trei şedinţe de chimioterapie.  

Acum, tânărul se află într-o cameră a Spitalului Municipal din Oradea, la secţia de Oncologie, şi aşteaptă să facă o a patra şedinţă de chimioterapie, care va avea loc marţi sau miercuri. Dacă celulele canceroase ajung la 5%, Vasile ar putea fi compatibil pentru un transplant de măduvă, singura soluţie care îl poate salva.

"Analizele mele au fost trimise în Turcia, iar medicul de acolo mi-a transmis că intervenţia trebuie făcută cât mai repede. Am luat legătura şi cu un spital din Austria şi mi s-a transmis acelaşi lucru, costul în ambele locuri fiind de 150.000 de euro", a explicat el.

Cei care vor să-l ajute pe Vasile o pot face donând orice sumă în conturile deschise la Banca Transilvania pe numele Vasile Bâlc: RO80BTRLRONCRT0344093301 în lei sau RO30BTRLEURCRT0344093301 în euro. 

Mai au şi o altă opţiune, aceea de a dona prin intermediul unei pagini de strângere de fonduri creată pe Facebook.

Iniţial, la începutul săptămânii, sora tânărului, Rozalia Bâlc, a creat o altă pagină de strângere de fonduri, însă, din neatenţie, beneficiară a fost desemnată o fundaţie pentru lupta cu leucemia şi nu Vasile. Între timp, acel apel la donaţii a fost şters şi înlocuit. În aceste zile, familia încearcă să găsească o soluţie pentru a recupera banii şi a-i înapoia donatorilor. 

De altfel, şi reprezentanţii Fundaţiei Mihai Neşu au scris pe Facebook că, până la strângerea sumei de bani necesare transplantului, cei care vor să doneze pentru campania "Cred în minuni" a fundaţiei să nu o facă, ci să-l ajute pe Vasile. "Vă rugăm până la strângerea sumei să vă orientaţi donaţiile voastre de la MNF către Vasile", au scris ei pe reţeaua de socializare.