Un taximetrist orădean este cercetat pentru trafic de migranţi după ce a fost prins în apropierea graniţei cu Ungaria cu două familii de sirieni, mai precis două femei, doi bărbaţi şi doi copii, în maşină.

Poliţiştii de frontieră din Borş l-au lăsat şi fără taxi, care a fost indisponibilizat la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea până la finalizarea cercetărilor.

"În data de 12.01.2020, în jurul orei 21.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Borş – I.T.P.F. Oradea, aflaţi în misiune pe comunicaţia Borş - Santău Mic, au depistat la aproximativ 400 m de linia de frontieră, într-un autoturism care circula în regim de taxi, şase cetăţeni străini, doi bărbaţi, două femei şi doi minori. Întrucât aceştia nu îşi justificau prezenţa în zona de frontieră, au fost transportaţi la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră pentru cercetări", a transmis, luni, comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea. 

Adulţii au vârste cuprinse între 21 şi 32 de ani, unul dintre minori are doi ani, iar celălalt un an şi şase luni.

Sirienii le-au spus poliţiştilor că voiau să treacă ilegal frontieră în Ungaria, pe jos, cu intenţia de a ajunge în Germania.

"În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, pentru cetăţenii străini, iar pentru şofer de trafic de migranţi. Totodată, autoturismul a fost indisponibilizat la sediul I.T.P.F Oradea până la finalizarea cercetărilor urmând a fi luate măsurile legale ce se impun", a mai transmis Bondar. 

ITPF Oradea aminteşte că "fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. (art. 263 Cod penal)".

De aceea, poliţiştii de frontieră le recomandă celor care desfăşoară activităţi de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe imediat echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 021.9590 (serviciu telefonic care funcţionează non-stop) în momentul în care cetăţenii străini le solicită astfel de servicii.

Pe de altă parte, la finalul săptămânii trecute poliţiştii de frontieră bihoreni au prins alţi patru migranţi care voiau să treacă ilegal în Ungaria. Doi dintre ei, un bărbat din Algeria şi unul din Maroc, au fost prinşi pe câmp în zona Borş, iar ceilalaţi doi, cetăţeni din Sri Lanka, au fost prinşi la ieşire din localitatea Mihai Bravu.