Dacă anul trecut s-au bucurat că proiectul primarului Ilie Bolojan de unificare a Oradiei cu Sînmartin nu a trecut, ba chiar au contribuit la neîndeplinirea cvorumului, pesediştii au altă viziune în acest an.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul din Piaţa Unirii, preşedintele PSD Oradea, Liviu Sabău-Popa, a anunţat că el şi colegii săi de filială ar putea susţine unificarea celor două unităţi admininstrativ-teritoriale. "Din ce am discutat cu colegii mei, e clar că nu vom fi de acord cu o unire cu Oşorhei, sub nicio formă. Putem fi de acord cu o unire cu Sînmartinul, dacă orădenii asta îşi doresc, nu o să ne opunem", a declarat preşedintele PSD Oradea.

Da, dacă...

În faţa reacţiilor contrariate ale jurnaliştilor, care i-au spus că aceasta este o poziţie complet diferită faţă de cea avută la primele două referendumuri pentru unificarea dintre Oradea şi Sînmartin, Liviu Sabău-Popa a spus că nu este "o schimbare radicală, cred că am fost înţeleşi greşit", arătând că social-democraţii orădeni s-ar fi opus, de fapt, doar modului în care Primăria a organizat scrutinele, adică fără să aloce acelaşi buget promotorilor unificării şi celor care se opun proiectului.

Pe de altă parte, Sabău-Popa a mai spus că susţinerea PSD Oradea pentru unirea dintre cele două UAT-uri nu este necondiţionată: "Dacă unele dintre proiecte, cum ar fi să reuşim în cele din urmă să legăm printr-o linie de tramvai care partea de Universitate cu Grigorescu şi să fie continuată până în Sînmartin, în Băile Felix, ar reprezenta pentru Primărie sau pentru promotorii referendumului o prioritate şi ar exista o garanţie de bugetare şi de scrierea unui proiect pentru asta, putem discuta".

În schimb, social-democratul a respins vehement unificarea cu Oşorheiul, comuna vecină Oradiei care s-a raliat proiectului. "În Sînmartin am putea înţelege că există un interes datorită zonei turistice care se poate dezvolta. Dacă privim spre Oşorhei, nu prea văd care ar fi raţionamentul. În Oradea, har Domnului, mai avem destule terenuri unde să ne dezvoltăm din punct de vedere industrial, iar forţa de muncă din Oşorhei oricum vine şi lucrează în Oradea", a mai spus Sabău-Popa.

Pro sau contra?

Anul trecut, după ce Primăria Oradea a organizat două referendumuri pentru consultarea orădenilor pe tema unificării cu Sînmartin, ambele invalidate din lipsă de cvorum, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, flancat de omologul său de la filiala Oradea, Liviu Sabău-Popa şi de europarlamentarul PSD Emilian Pavel, a cerut public demisia primarului Ilie Bolojan. 

"Pentru modul în care a organizat acest referendum şi campania electorală, pentru dezbinarea pe care a produs-o între cetăţeni, pentru cheltuirea banului public în mod inutil şi pentru faptul că nu are sapă, ar trebui să-şi dea demisia", a declarat, la acea vreme, Mang, cu referire directă la o declaraţie a lui Bolojan, care spunea că "dezvoltarea Oradiei fără infrastructura consolidată prin unirie este ca prăşitul fără sapă".

Acelaşi Mang nu s-a ferit să declare public că a boicotat scrutinul, considerând că o eventuală fuziune ar frâna dezvoltarea oraşului şi a comunelor învecinate ce alcătuiesc Zona Metropolitană Oradea.

"PSD nu a fost de acord cu organizarea încă unui referendum pentru că, din punctul nostru de vedere, orădenii şi-au spus cuvântul la referendumul din 10 mai. Ca urmare, noi trebuie să ne concentrăm pe altceva decât să dăm banii pe încă un referendum. Dezvoltarea nu constă în unificare. Sunt soluţii, sunt direcţii, sunt strategii care nu au legătură cu unificarea, care să dezvolte Oradea şi zona metropolitană, ori prin unificare dezvoltarea aceasta nu se poate face la fel de bine", a declarat Ioan Mang.

Mai mult, PSD Oradea a făcut o serie de propuneri pentru dezvoltarea Oradiei, care nu au cuprins proiectul unificării.