Poliţiştii de frontieră bihoreni au prins în noaptea de duminică spre luni, la ora 00.15, un cetăţean turc care ajunsese în zona gării din Salonta cu îmbrăcămintea udă şi murdară şi vroia să treacă graniţa ilegal în Ungaria.

Poliţiştii l-au verificat şi au constatat că nu are asupra lui acte de identitate şi de aceea l-au condus la sediul sectorului pentru cercetări. "În urma verificărilor efectuate şi a declaraţiilor acestuia a rezultat faptul că persoana în cauză este cetăţean turc, are vârsta de 27 ani şi este solicitant de azil în România", se arată într-un comunicat trimis luni de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Bihor.

Turcul le-a spus poliţiştilor că voia să treacă în Ungaria şi apoi să ajungă într-un stat din Spaţiul Schengen unde să-şi găsească un loc de muncă. El a mai declarat că avea şi o călăuză, un cetăţean bulgar care l-a ajutat să ajungă până în Salonta. "Cetăţeanul bulgar a trecut legal frontiera şi îl aştepta pe migrant în Ungaria pentru a-l transporta mai departe, contra sumei de 1.000 euro", se mai precizează în comunicatul IJPF.

Poliţiştii bihoreni au informat autorităţile maghiare, care l-au găsit pe cetăţeanul bulgar la trei kilometri de graniţă şi l-au adus la punctul de trecere a frontierei Salonta. "Turcul a recunoscut autoturismul şi persoana care l-a transportat până în Salonta şi care urma să-l preia pentru a-l transporta mai departe. La controlul autoturismului, în portbagajul acestuia s-au găsit şi lucrurile personale ale cetăţeanului turc", se arată în informare.

Poliţiştii de frontieră i-au întocmit cetăţeanului turc actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul savârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar cetăţeanului bulgar pentru trafic de migranţi.