O echipă mixtă de salvamontişti şi paramedici SMURD a intervenit, duminică după-amiază, pentru salvarea unui bărbat muşcat de mistreţi în Munţii Vlădeasa.

"În zona Vârfului Briţei, cam la jumătatea distanţei între Vlădeasa şi Padiş, un vânător a fost lovit şi muşcat de mistreţi. O echipă terestră Salvamont-Salvaspeo şi SMURD Bihor l-a găsit şi i-a acordat primul ajutor, apoi l-a transportat la elicopterul SMURD, care n-a putut ateriza chiar în acea zonă", a declarat BIHOREANULUI şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan.

Victima este de fapt un cioban de la o stână din zonă și, se pare, a încercat să înjunghie un mistreț încolțit de dulăii săi. Previzibil, nu a reușit și, astfel, s-a ales cu multiple leziuni.

Bărbatul a fost conştient în timpul misiunii de salvare şi a fost transportat la Spitalul Judeţean din Oradea.

Pentru salvamontiştii bihoreni, a fost a doua misiune de salvare efectuată împreună cu colegii de la SMURD în acest weekend, după ce sâmbătă seară au fost chemaţi în Vadu Crişului, unde un alpinist a căzut de pe o stâncă.

Bărbatul, un cetăţean austriac în vârstă de 28 de ani, escalada un traseu din apropierea Peşterii Vadu Crişului când, dintr-o greşeală a sa, a căzut şi s-a prăbuşit pe o distanţă de câţiva metri.

Salvamontişii şi un echipaj de prim-ajutor din cadrul SMURD Aleşd l-au imobilizat şi l-au transportat pe turist o distanţă de 2,5 kilometri, până la stadionul din Vadu Crişului, unde tânărul a fost preluat de elicopterul SMURD. El a suferit un traumatism de coloană vertebrală şi a fost internat la Spitalul Judeţean.