Filarmonica de Stat din Oradea a sărbătorit, vineri seara, solstiţiul de vară într-un mod inedit, oferindu-le orădenilor un concert în aer liber, susţinut pe malul Crişului Repede în apropierea Parcului Libertăţii, unde a fost instalată o scenă şi mai multe lumini care au colorat copacii şi malul opus, creând o imagine feerică, în ton cu tema concertului, adică "Visul unei nopţi de vară". 

Concert de basm

Evenimentul a "prins", iar în jurul scenei şi pe aleea parcului s-au adunat circa 1.000 de orădeni, de la copii la bunici, care au savurat programul pregătit de muzicienii Filarmonicii, unii stând chiar pe iarbă, în ciuda faptului că furtuna care se abătuse asupra Oradiei cu câteva ore mai devreme o îmbibase bine. 

În jurul orei 21.30, le-a urat bun venit spectatorilor directorul Filarmonicii de Stat din Oradea, Meleg Vilmos, care a spus că este "o mare bucurie" pentru reprezentanţii instituţiei de cultură că au putut diversifica oferta culturală destinată orădenilor printr-un concert în aer liber. 

"În alegerea datei şi locului de desfăşurare am preluat ideea maestrului florar Marius Sabău, ca în seara solstiţiului de vară să transformăm malul Crişului Repede în spaţiu de concert, fiind sprijiniţi în acest demers de Consiliul Judeţean Bihor şi Visit Oradea (n.r. – Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune din subordinea Primăriei), cea care a asigurat suportul tehnic (n.r. – scenotehnica, luminile)", a spus în deschiderea evenimentului directorul Filarmonicii. 

Visul unei nopţi de vară

Pentru început, orchestra condusă de maestrul Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii din Oradea, a interpretat două uverturi celebre din "Nunta lui Figaro", de Wolfgang Amadeus Mozart şi din "Bărbierul din Sevilla", de Gioachino Rossini. 

Concertul a continuat cu trei lucrări semnate de celebrii compozitori Johann Straus – tatăl şi Johann Strauss – fiul: valsul "Povestiri din pădurea vieneză", polca "Tunete şi fulgere" şi valsul lent "Podul cu lanţuri". În lucrarea din urmă, partea solistică a fost interpretată la vioară de Nagy Kalman, concert-maestrul orchestrei. 

În ultima parte a evenimentului, muzicienii orădeni, conduşi de Romeo Rîmbu, au prezentat o nouă lucrare de anvergură, şi anume suita "Visul unei nopţi de vară" de Felix Mendelssohn, care reprezintă un extras din muzica de scenă realizată pentru piesa cu acelaşi titlu scrisă de William Shakespeare. 

"Potrivit credinţelor populare, în nopţile de vară, în preajma sărbătorii Sânzienelor, prind viaţă zâne, spiriduşi, creaturi ale lumii de vis, care coboară pe pământ să se amuze pe seama oamenilor, precum în comedia lui Shakespeare", a "setat" Meleg Vilmos atmosfera înainte de interpretarea suitei, compuse din patru părţi: Uvertura, Scherzo, Noctura şi celebrul Marş Nupţial. 

Ovaţii pentru muzicieni

Deşi n-a fost anunţat în program, concertul s-a încheiat cu un moment deosebit. Cum orădenii i-au aclamat pe muzicieni, aceştia au cântat la "bis" celebra lucrare "Marşul lui Radetzky", compusă de Johann Straus (tatăl) şi cântată de regulă în încheierea tradiţionalului concert de Anul Nou din Viena. 

Muzicienii au fost răsplătiţi din nou cu ovaţii, iar orădenii au plecat spre case impresionaţi de ineditul concert care s-a desfăşurat parcă în "visul unei nopţi de vară".

Directorul Filarmonicii, Meleg Vilmos, a declarat pentru BIHOREANUL că în cadrul stagiunii următoare va încerca să includă mai multe astfel de evenimente pentru a bucura publicul dar şi în speranţa că, astfel, orădenii vor deveni mai interesaţi de activitatea Filarmonicii.