Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor le dă o veste bună crescătorilor de păsări din judeţ şi în special celor din zona Diosig, unde la mijlocul lunii ianuarie au fost instituite măsuri de restricţie din cauza identificării gripei aviare în localitatea maghiară vecină, Letavertes.

Printr-un comunicat emis miercuri, DSVSA Bihor anunţă că aceste măsuri de restricţie sanitar veterinară au fost ridicate, însă „în contextul evoluției bolii la nivelul altor state membre (n.r. – ale UE) se recomandă în continuare aplicarea măsurilor minime de biosecuritate în toate exploatațiile de păsări din județ”.

Concret, DSVSA le recomandă crescătorilor „întreținerea și exploatarea tuturor păsărilor în spaţii de cazare sau adăposturi unde să poată fi izolate de contactul cu păsări sălbatice sau cu origine necunoscută”; „interzicerea accesului palmipedelor (n.r. – raţe şi gâşte) la luciul de apă”, precum şi „igienizarea și dezinfectarea tuturor vehiculelor şi echipamentelor utilizate pentru transportul păsărilor, cadavrelor, furajelor, gunoiului de grajd şi aşternutului din și către exploatațiile de păsări”.

Pe de altă parte, DSVSA informează că în baza buletinelor de analiză emise de laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul cu pestă porcină africană, în județul Bihor au fost diagnosticate încă trei focare noi de PPA la porci domestici, toate  în satul Șilindru din comuna Șimian.

Focarul din satul Leş, comuna Nojorid, a fost stins, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru această localitate.

În prezent, numărul focarelor active de PPA la porcii domestic din Bihor este de 10, în localitățile Săcuieni (2 focare) și Ciocaia (3 focare), în Crestur (1 focar) – comuna Abrămuț, în Cheț (1 focar) – Municipiul Marghita și în Șilindru (3 focare) – comuna Șimian.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate este de 11.