Lovitură grea pentru fostul decan al Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile Bara, care recent a împlinit vârsta de pensionare. Legea educaţiei îi interzice să mai ocupe funcţii de conducere după ce a ajuns la pensie, astfel că de la începutul lunii martie a şi fost "debarcat" de la conducerea facultăţii.

Aceeaşi lege îi permite, însă, să rămână profesor asociat al facultăţii, cu condiţia ca Senatul Universităţii să-i dea, anual, acest drept. Bara a depus o astfel de cerere către Senat, numai că senatorii au respins-o.

"Cererea dânsului nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată", a precizat, miercuri, într-o conferinţă de presă Aurel Căuş, cancelarul general al Senatului. Deşi nu a putut preciza la câte voturi şi-a pierdut Bara dreptul de a mai preda, Căuş a spus că mulţi dintre senatori au preferat să se abţină de la vot.

În acelaşi timp, aceiaşi senatori le-au dat dreptul de a preda în continuare altor profesori universitari ajunşi la pensie: Mihai Herman şi Vasile Secară (ambii de la Facultatea de Protecţia Mediului) şi Ioan Sabău (Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane).

Totodată, senatorii au aprobat o solicitare venită din partea comisiei care-l ancheta pe acelaşi Vasile Bara din octombrie anul trecut, pentru că ar fi semnat ilegal arendarea unor terenuri ale facultăţii şi, în plus, n-a dat Universităţii aceşti bani. "Comisia a înaintat o cerere de dizolvare, pentru că nu mai are obiectul cercetării. Domnul Bara nu mai are contract cu Universitatea, deci nu mai poate fi anchetat de această comisie", a precizat Căuş.

Comisia, de altfel, nici n-a putut să-l cerceteze vreodată pe Bara pentru că acesta, de când a aflat că a intrat în vizorul ei, a intrat în concediu medical, iar regulamentul prevede că nu poate fi anchetat fără să fie audiat.

"Orice altă activitate de cercetare asupra domnului Bara o va face alte organe, abilitate", a mai spus Căuş, făcând referire la ancheta penală demarată după ce conducerea Universităţii a sesizat problema Poliţiei.