În vara care nu de mult s-a încheiat, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a dus 35 de copii din Bihor şi din Alba în tabere de Junior Ranger, iar alţi adolescenţi au avut ocazia să facă o tură cu caiacele pe Crişul Negru. 

Toate aceste aventuri au fost posibile graţie unui proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, a cărui bilanţ l-a prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul Aqua Crisius, Andrei Togor.

În două judeţe

În taberele Junior Ranger, copii cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani din Bihor şi din Alba au învăţat cum să parcurgă trasee montane, cum să se orienteze pe munte, cum să aprindă focul, cum să monitorizeze biodiversitatea, dar şi reguli de conduită în arii naturale protejate.

Tabăra din Bihor s-a ţinut între 29 iulie şi 3 august, când 19 copii din comunele Bulz şi câţiva elevi de la Şcoala Gimnazială Szacsvay Imre au mers pe Valea Iadului. 

Excursia din Munţii Trascăului din Alba, organizată în premieră de Aqua Crisius, a reunit 16 copii din satul Râmeţi, din judeţul Alba. Aceştia au învăţat să trăiască departe de tehnologie, în armonie cu natura. 

"Tabăra a fost şi un concurs pentru copii, cel mai bun junior ranger din fiecare tabără fiind recompensat cu un briceag multifuncţional", a spus Andrei Togor.

Expediţie pe Criş

În cadrul aceluiaşi proiect, ONG-ul a organizat la mijlocul lunii septembrie o expediţie pe Crişul Negru, intitulată "Monitorizarea ihtiofaunei Crişului Negru".

Iniţial, cei zece elevi selectaţi în expediţie trebuiau să meargă pe Criş cu canoe, dar planurile s-au schimbat. "Când am ajuns acolo, am văzut că debitul Crişului Negru este atât de mic încât am folosit caiacele", a explicat Togor. Adolescenţii au învăţat despre planctonul care trăieşte în apă, au pescuit şi au studiat peştii prinşi, după care i-au eliberat înapoi în apă, aşa cum face orice pescar responsabil.

Proiectul a avut o valoare totală de 26.547 de lei, din care contribuția Aqua Crisius a reprezentat 7,160.57 lei.