Sub egida Societății Române de Pneumologie, al cărui președinte, academicianul Florin Mihălțan, a și susținut o prezentare, Clinica NewMedics din Oradea este timp de două zile gazda unui simpozion național de Somnologie, cu participarea a zeci de medici de diferite specialități, de la medicina de familie și pneumologi la anesteziști și chirurgi.

Tulburările de somn, stare în care omul își trăiește o treime din viață, influențează tot mai mult în sens negativ calitatea acesteia, apărând pe fondul altor afecțiuni și agravând o mulțime de boli, așadar trebuie tratate cu seriozitate.

De la teorie la practică

Specialiști de prestigiu din conducerea Societății Române de Pneumologie -  acad. prof. univ. dr. Florin Mihălțan și șef lucrări dr. Ioana Munteanu, șefa secției de Somnologie a SRP, reprezentanți ai unor universități de Medicină - de la București, Cluj, Târgu Mureș - și medici primari de diferite specialități, precum și medici de familie s-au reunit miercuri la deschiderea simpozionului de Somnologie organizat de Clinica NewMedics pentru a-și împărtăși și respectiv a dobândi experiență într-un domeniu încă puțin cunoscut în România, care se ocupă de diagnosticarea și tratamentul a peste 100 de patologii ale somnului.

După primirea făcută de managerul Clinicii NewMedics Oradea, Ritli Csongor Ladislau, vorbitorii au abordat atât aspecte teoretice, cât și mai ales practice. Specialiștii au subliniat că somnul este o necesitate fiziologică vitală pentru creșterea și repararea intracelulară, asigurând refacerea nivelului de energie pentru desfășurarea tuturor activităților zilnice și funcționarea normală a întregului sistem nervos. Ca atare, orice disfuncționalitate a somnului se răsfrânge negativ asupra pacientului, reducându-i energia, productivitatea și eficiența în orice activitate.

„Medicina de familie, pilonul de bază”

„Clinica NewMedics este pe o cale bună”, a spus prof. univ. Mihălțan, elogiind faptul că specialiștii acesteia, pe fondul încă redusei conștientizări a problemelor de somn, fac eforturi pentru încurajarea educației medicale a pacienților, ceea ce crește adresabilitatea acestora către medicul de familie și de aici spre medicii din diverse specialități implicați în tratarea tulburărilor de somn și afecțiunilor provocate de ele, de la pneumologi la diabetologi, cardiologi, ORL-iști, neurologi, anesteziști și chiar chirurgi.

„Medicina de familie este pilonul de bază care trebuie să identifice primele semne ale apneei în somn și să îndrume pacientul spre ceilalți specialiști”, a spus prof. Mihălțan, subliniind că rolul medicului de familie este esențial, mai ales că pacienții înșiși nu sunt conștienți de efectele multiple ale afecțiunilor de somn de care suferă.

Prof. univ. dr. Gabriela Jimboreanu (de la UMF Târgu Mureș), șef lucr. dr. Ioana Munteanu (București), dr. Oana Goidescu (chirurg la Spitalul Județean din Buzău), asist. univ. dr. Ștefania Motoc (UMF Cluj), dr. Irvin Sorin Chira (Clinica NewMedics) au susținut prezentări precum Spectrul tulburărilor de respirație în somn, Monitorizarea pacientului cu SASO în timpul tratamentului, Somnolența la volan, Fenotipurile sindromului de apnee în somn, CPAP între complianță și noncomplianță, Considerații diagnostice și terapeutice în Hipersomnolență, Sondromul de obsezitate hiperventilație în somnologie, Titrarea automată și titrarea manuală.

Atenție la sforăit!

Vorbitorii au insistat asupra importanței recunoașterii simptomelor tulburărilor de somn, de care suferă până la 50% din populația masculină a lumii și aproape o cincime din cea feminină, începând cu sforăitul, somnul neodihnitor, senzația se sufocare apărută în timpul somnului, durerea de cap la trezire, continuând cu trezirile în somn (nu toate conștiente), somnolența diurnă, iritabilitatea, scăderea libidoului, reducerea puterii de concentrare, și până la riscurile acestora, de la atacurile cardiace la AVC și atacurile ischemice tranzitorii.

De asemenea, medicii au participat la ateliere de lucru despre Poligrafie și Polisomnografie - montaj și titrarea măștilor care ajută pacienții să respire neîntrerupt în timpul somnului, interpretarea rezultatelor și sisteme de terapie, aceștia punând întrebări și dezbătând problemele înainte de a trage concluzii.

Serviciile NewMedics, cu decontare de la CAS

Clinica NewMedics din Oradea este deservită de specialiști care oferă consulturi de Somnologie, efectuează poligrafii (inclusiv la domiciliul pacientului, nu doar în regim de spitalizare în departamentul cu 7 paturi al clinicii) și polisomnografii (investigații pentru diagnosticare), titrarea manualtă CPAP / BiPAP polisomnografică, în funcție de nevoile pacientului, precum și controlul terapiei CPAP.

Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist (către Pneumologie), în cadrul Clinicii NewMedics investigarea somnului este gratuită, iar în urma efecturării investigațiilor, medicul specialist stabilește dacă pacientul suferă de sindrom de apnee în somn.

Închirierea lunară a dispozitivelor CPAP, AutoCPAP și BiPAP-BiLevel necesare pentru terapia sindromului de apnee în somn se decontează de către CAS, pe baza prescripției medicului cu competență în somnologie.

Atenție, pacienți!

Sindromul de apnee în somn este o tulburare severă de somn caracterizată prin întreruperi repetate ale respirației în timpul somnului, care cauzează neirigarea creierului și neoxigenarea acestuia.

Apneea în somn este favorizată de obezitate sau exces ponderal, hipertensiune arterială rezistentă la tratament, diabet zaharat de tip 2, tulburări de ritm cardiac, AVC sau AIT, astm bronșic moderat sau sever, sindromul ovarelor polichistice, sindrom Down, neuropatie optică, hipotiroidism, acromegalie.

Dacă are astfel de probleme, orice persoană ar trebui să se prezinte la medic, pentru că apneea în somn poate degrada dramatic calitatea vieții și determină reducerea duratei acesteia.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!