Trei firme de construcţii

Conform declaraţiei de avere actualizate, depuse pe data de 2 noiembrie şi afişate pe site-ul Prefecturii Bihor, prefectul Gavrilă Ghilea deţine trei terenuri obţinute prin cumpărare între anii 1996-2007 în Oradea, în comuna Sânmartin (pe teritoriul căreia se află staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai) şi în comuna Bălnaca.

De asemenea, împreună cu soţia sa, prefectul de Bihor deţine trei clădiri, toate trei în Oradea, cumpărate în perioada 1997-1999.

Cea mai mare parte a averii prefectului Gavrilă Ghilea provine însă din participarea ca acţionar în trei societăţi comerciale: SC Construcţii Bihor SA, SC Oviserga Prest SRL şi SC Carolina Const SRL.

La rubrica "venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie realizate în ultimul an fiscal", prefectul judeţului Bihor a declarat sumele de 52.038 lei şi de 14.345 lei, obţinute în calitate de prefect şi respectiv de director general al SC Construcţii Bihor SA, iar din partea soţiei sale, Victoria Ghilea, a declarat 62.749 şi respectiv 46.000 lei, obţinute ca administrator la firmele SC Oviserga Prest SRL şi respectiv SC Carolina Const SRL.

În ce priveşte dividendele încasate în ultimul an fiscal, prefectul de Bihor a declarat sumele de 253.741 lei de la SC Carolina Const SRL, respectiv de 453.000 lei de la SC Oviserga Prest SRL.

În declaraţia de interese, prefectul judeţului Bihor a consemnat că este acţionar majoritar, cu 57,36% din acţiuni, la SC Construcţii Bihor, şi respectiv cu câte 80% la SC Oviserga Prest SRL şi Carolina Const SRL.

Contracte de milioane

Tot potrivit declaraţiei de interese, la capitolul "Contracte obţinute sau aflate în derulare în timpul exercitării funcţiilor, mandatelor sau demnităţilor publice finanţate de la bugetul de stat, local şi din fonduri externe ori încheiate cu societăţi comerciale cu capital de stat sau unde statul este acţionar majoritar sau minoritar", prefectul judeţului Bihor a declarat nu mai puţin de 22 de contracte publice derulate de una dintre firmele sale, SC Construcţii Bihor SA.

Aceste contracte vizează construirea unor blocuri ANL, modernizarea şi extinderea unor reţele de apă şi canalizare în mediul rural, a unor săli de sport, dar şi modernizarea sediului Inspectoratului de Poliţie Bihor şi a unei unităţi militare din Sibiu, fiind încheiate cu consiliile locale din comunele Ţeţchea, Tileagd, Oşorhei, Sânmartin, Sântandrei, Husasău de Tinca, Tămăşeu şi Roşiori, cu Agenţia Naţională a Locuinţei, cu Compania Naţională de Investiţii şi cu Ministerul Apărării Naţionale.

Conform declaraţiei de interese, firma la care prefectul judeţului Bihor este acţionar majoritar a obţinut toate aceste contracte, însumând peste 102 milioane lei, în urma unor licitaţii publice deschise organizate de autorităţile contractante.

Bolojan, pe loc

În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi demnitari importanţi din judeţul Bihor, declaraţiile de avere şi de interese ale conducerii Consiliului Judeţean încă nu au fost postate pe site-ul instituţiei. Astfel, deocamdată nu se poate şti dacă preşedintele Radu Ţîrle şi vicepreşedinţii Dumitru Voloşeniuc şi Alexandru Kiss au prosperat sau, dimpotrivă, au pierdut în cursul anului fiscal trecut din bunurile pe care le deţineau anterior.

În schimb, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi-a postat declaraţiile de avere şi de interese actualizate, din documente reieşind că acesta nu are niciun teren sau imobil în plus faţă de anul fiscal precedent.

Astfel Ilie Bolojan deţine un teren moştenit în comuna Vadu Crişului şi, împreună cu soţia, o casă în aceeaşi comună, două apartamente de câte 40 de metri pătraţi în oraşul Aleşd şi unul de 65 metri pătraţi în Oradea.

Bolojan nu are depozite bancare, în schimb a declarat un credit de 57.900 euro contractat pe 25 de ani în anul 2008. Salariul său pe ultimul an fiscal a fost de 48.048 lei, iar al soţiei, Florentina Bolojan, de 9.985 lei.

Singurul venit extrasalarial declarat de primarul Oradiei este suma de 4.750 euro, cu titlu de chirie, realizată din cedarea folosinţei apartamentului din Oradea.

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan, aflat în delegaţie la Braşov, a declarat că nu cunoaşte cu exactitate chiria pe care o încasează lunar de pe urma apartamentului din Piaţa Cetăţii. "E un apartament cu trei camere pe care l-am preluat de la fostul proprietar având o firmă în chirie. Înţelegerea a fost ca firma să achite chiria într-un cont bancar iar suma am trecut-o în declaraţia de avere, nu am mai stat să o verific", a declarat Bolojan.

Primarul de Oradea a mai spus că după întoarcerea din delegaţie va verifica starea de fapt şi va face declaraţii publice pe această temă dacă i se vor cere.