În faţa unei realităţi neplăcute, şi anume că, de 7 ani încoace, toţi directorii de şcoli sunt numiţi de inspectorii şcolari generali, la rândul lor selectaţi din rândul clientele politice, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat la Oradea că pregăteşte o metodologie clară pentru organizarea concursurilor pentru directorii de şcoli.

"De 7 ani, directorii n-au participat la concursuri şi primesc doar prelungiri, ceea ce nu cred că face bine şcolilor din România şi dezvoltării lor. M-am angajat, şi o spun foarte ferm, în a pregăti o metodologie pe care o vom expune public privind organizarea concursurilor de directori şi am toată încrederea că vom şi organiza primul ciclu de concursuri", a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Curaj a vorbit şi despre inspectorii şcolari generali numiţi pe posturi în judeţele în care niciun candidat nu a promovat concursul organizat de Ministerul Educaţiei. "Atunci când am preluat postul (n.r. de ministru), era finalul unui examen pentru inspectori şcolari generali şi şase judeţe nu au reuşit să aibă selectaţi inspectorii şcolari generali. Când au venit colegii mei la mine, să-mi spună să numim provizoriu inspectori şcolari generali, le-am cerut metologia, mi-au spus că nu avem şi semnează ministrul. Le-am răspuns că nu semnez aşa ceva (...), că vreau ceva cu sens, să pot decide. Atunci au pus cinci criterii, nu spun că sunt cele mai bune, dar au fost criterii de decizie", a declarat ministrul.

Curaj a menţionat doar primul criteriu, şi anume că cel care a participat la concurs, dar nu a promovat, nu poate fi numit în funcţie de ministru, la fel cum nu trebuie numit inspectorul şcolar general care nu participă la concurs. "Lucrurile sunt simple, nu-s complicate, mi se par de bună cuviinţă", a spus ministrul.

Când reporterul BIHOREANUL i-a precizat că exact această situaţie se regăseşte în Bihor, unde, în septembrie 2015, fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu l-a numit pe funcţie pe Alin Novac-Iuhas deşi acesta a picat la concurs, Curaj i-a găsit lui Novac scuze.

"Dânsul a preluat cu două luni înainte de concurs. N-a venit de bine, a venit pentru că au fost probleme şi a venit cu mandatul să încerce să stabilizeze nişte lucruri şi îl felicit că a stabilizat. E greu să faci şi munca aceasta şi să vii şi la concurs. Din acest motiv, şi numai din acest motiv, am acceptat această prelungire", a declarat Curaj. Ministrul a mai spus că îşi doreşte să scoată iar la concurs funcţia de şef al IŞJ Bihor, cât de curând.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Curaj a anunţat că Ministerul Educaţiei a dat aviz negativ proiectului de lege care prevede desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi care a trecut tacit de Camera Deputaţilor. "Prea multă centralizare nu este potrivită", a explicat ministrul.