Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru numirea în funcții a noilor șefi la Parchetul general (Gabriela Scutea), DNA (Crin Bologa) și DIICOT (Giorgiana Hosu), potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Propunerile au fost făcute de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Președintele a ignorat avizele negative ale secției de procurori din CSM pentru Gabriela Scutea și Georgiana Hosu.

Iohannis a făcut numirile în ziua în care a plecat la Bruxelles pentru a participa la Consiliul European dedicat bugetului UE și nu a făcut nici o declarație publică pe acest subiect.

Președintele Iohannis și ministrul Predoiu au încălcat astfel recomandările din raportul Mecanismului de Colaborare și Verificare (MCV) care pledau pentru respectarea avizelor CSM, scrie G4 Media. Comisia Europeană îl avea în vizor atunci pe fostul ministru PSD al Justiției Tudorel Toader, care a nesocotit avizul negativ al CSM propunând-o de două ori la șefia DNA pe procuroarea Adina Florea, respinsă de fiecare dată de către Klaus Iohannis.

Premierul Ludovic Orban i-a luat apărarea președintelui Iohannis, susținând că și Laura Codruța Kovesi a avut aviz negativ de la CSM când a fost numită atât procuror-șef al DNA, cât și procuror general. Întrebat despre faptul că două dintre numiri nu respectă recomandările MCV de a se ține cont de avizul CSM, Ludovic Orban a replicat: „Am să vă dau un singur exemplu. Doamna Laura Codruța Kovesi a obținut aviz negativ și atunci când a fost propusă procuror general și când a fost propusă procuror șef DNA”.

„S-a începlinit procedura. Avizul CSM a fost acordat (…) Eu consider că propunerile sunt corecte, rezultatul unui proces de selecție obiectiv și numirea lor pune punct unor interimate prelungite care au afectat negativ activitatea instituțiilor. Am încredere că cei care sunt numiți își vor face treaba”, a mai declarat Orban.

USR critică, într-un comunicat de presă, decizia președintelui Klaus Iohannis de a face numiri de procurori-șefi care au primit aviz negativ de la CSM, precizând că, „într-o Românie normală, procurorii șefi nu pot fi numiți fără avizul CSM” și că acest lucru era susținut și de președintele Iohannis și PNL când Tudorel Toader a propus-o de trei ori pe Adina Florea la șefia DNA, în ciuda avizului negativ al CSM.

„Numirea unor șefi de parchete fără avizul CSM e o greșeală greu de explicat și dezamăgitoare. Într-o țară normală se caută soluția cea mai bună, nu se forțează oportunist soluția care convine unei puteri vremelnice. Ministrul justiției și președintele României trebuie să vină în fața românilor și să explice de ce atâta grabă. Și, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții”, a scris și liderul USR Dan Barna pe pagina sa de Facebook.