Preşedinte interimar al PSD Oradea de când fostul viceprimar Ovidiu Mureşan a abandonat această funcţie, tânărul Liviu Sabău Popa a fost confirmat, joi seară, într-o unanimitate fără comentarii, lider al social-democraţilor orădeni.

Din cei 203 de delegaţi convocaţi, 173 au participat la conferinţa de alegeri a conducerii PSD Oradea. Singurul candidat la preşedinţia filialei a fost actualul lider, Sabău Popa, votat în unanimitate de colegii săi.

De altfel, cu unanimitate s-au votat toţi liderii filialei, care au candidat şi ei fără concurenţă: secretarul Aurel Mohan, trezorierul Adrian Stângă, vicepreşedinţii Bogdan Hossu, Călin Barabaş, Traian Costa, Ioan Ianceu, Nicolae Avram, Răzvan Puia şi Sergiu David şi membrii Ioan Curpaş, Florin Iepure, Rareş Lupu, Andrei Benţe, Florica Bungău, Tudor Covaciu, Monica Trif, Dorina Filip şi Romulus Ursădan.

Pentru funcţia de preşedinte executiv al filialei n-a candidat nimeni, însă a fost propusă preşedinta organizaţiei de femei, Claudia Timofte. Aceasta a acceptat propunerea, iar colegii au votat-o în unanimitate.

Viziune pe repede-înainte

Înainte de votul propriu zis, Liviu Sabău Popa le-a prezentat colegilor săi, în locul tradiţionalului raport de activitate, viziunea echipei sale pentru dezvoltarea Oradiei. Şeful PSD Bihor, Ioan Mang, anunţase încă din luna iunie că partidul pe care îl va conduce va prezenta public propria strategie de dezvoltare, lucru care nu s-a mai întâmplat însă.

Viziunea prezentată succint de Sabău Popa este structurată în şapte părţi: creşterea salariilor, creşterea confortului cetăţenilor, Oradea – oraş turistic, Oradea – Smart City, Zona Metropolitană Oradea, dezvoltarea Universităţii Oradea şi repoziţionarea economică a Oradiei.

Pentru fiecare dintre ele, Sabău Popa a dat, pe scurt, şi câteva precizări. De pildă, a spus că este necesară restructurarea Universităţii din Oradea, că toate comunele din ZMO trebuie să-şi facă asociaţii de dezvoltare intercomunitare, că Primăria Oradea ar putea să scutească de jumătate din taxele de parcare şoferii de maşini hibrid ori că traficul rutier orădean trebuie descongestionat. Nu a intrat însă în detaliile acestor propuneri, aşa că viziunea social-democrată a fost prezentată în doar câteva minute, dar apoi aplaudată intens.

Cât despre viziunea pentru filială, preşedintele a spus că îşi doreşte ca într-un an numărul membrilor să se dubleze, adică să ajungă de la 865, câţi sunt acum, la măcar 1.600. "Dar să creştem natural, nu forţat", a spus Sabău Popa.

Atac la PNL şi la Mureşan

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat că susţine viziunea prezentată de mai tânărul său coleg şi l-a completat aruncând săgeţi spre actuala administraţie locală a Oradiei. "Cu toţii ne dorim ca Băile Felix să funcţioneze bine. În Felix azi gradul de ocupare este peste 100%, se pun paturi suplimentare în camere, în Oradea nici 40%. Aşadar, nu Felixul are nevoie de susţinerea Oradiei", a spus Mang, cu referire la proiectul primarului Ilie Bolojan de unificare a Oradiei cu comuna vecină Sînmartin, boicotat de PSD.

Mang a aruncat săgeţi şi spre fostul lider PSD Oradea Ovidiu Mureşan, aşa cum de altfel făcuse înainte şi senatorul Florian Bodog, care a sugerat că fostul viceprimar ar fi vrut să dezbine pesediştii. Nici unul dintre cei doi nu i-au pronunţat numele lui Mureşan, dar Mang le-a mulţumit social-democraţilor care n-au trădat partidul "pentru PNL sau pentru servicii date de PNL".

Liderul filialei judeţene a mai ţinut să precizeze că echipa tânără de la şefia PSD Oradea are potenţial şi ar putea anul viitor, la alegerile locale, să obţină un scor electoral de 30%, iar apoi, împreună cu ALDE şi UDMR, să conducă oraşul. "Să se mai odihnească şi cei de la PNL, poate mai citesc şi ei ceva, mai au o viziune", a spus Mang.

În aşteptarea lui Dragnea

În ultima parte a discursului, preşedintele social-democraţilor bihoreni s-a arătat nemulţumit că presa locală nu reflectă că Guvernul PSD îşi respectă promisiunile făcute în faţa orădenilor, şi anume că podul Densuşeanu şi pasajele supraterane sunt în lucru, blocurile ANL au finanţare, dar s-au blocat într-o greşeală a proiectantului, iar sala multifuncţională se face, dat fiind că membrii Consiliului Local Oradea au parafat, săptămâna trecută, ultimul document solicitat de Compania Naţională de Investiţii.

Mang le-a mai spus celor prezenţi că, dacă proaspăt alesul preşedinte interimar al PSD Liviu Dragnea confirmă că poate veni la Oradea săptămâna viitoare, va avea loc şi conferinţa judeţeană. Dacă nu, aceasta se va amâna în a doua jumătate a lunii august.

Întâlnirea social-democraţilor orădeni s-a încheiat după aproape două ore. Confirmat preşedinte, Liviu Sabău Popa a mai susţinut un scurt discurs de final, în care s-a concentrat să le mulţumească pentru încredere colegilor săi. Iar apoi a stat răbdător la sesiunea de pupici de după...

Citeşte şi articolul: "Mang, despre alegerea lui Dragnea în fruntea partidului: Este normală..."