Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru ca Ungaria să construiască o centrală nucleară, Paks II, lângă oraşul cu acelaşi nume.

Proiectul va fi finanţat de Rusia, care va acorda un împrumut de 10 miliarde euro, şi prevede construirea a două reactoare, suma totală necesară investiţiei ridicându-se la 12,5 miliarde euro.

Centrala Paks II a stârnit controverse încă din 2014, când guvernul ungar a anunţat proiectul. Pentru construirea celor două reactoare, Ungaria a ales fără licitaţie o companie de stat rusească, Rosatom, decizia declanşând o procedură de infringement din partea Comisiei Europene.

În final, Executivul UE a decis să aprobe proiectul, dar nu înainte de a impune câteva condiţii. În primul rând, profiturile generate de noua centrală vor trebui folosite pentru a plăti un grant luat de statul ungar sau pentru acoperirea costurilor de operare a centralei.

Aceasta trebuie să funcţioneze independent de Paks I (centrală nucleară operată de compania de stat ungurească MVM Group) şi să vândă pe piaţa liberă cel puţin 30% din energia electrică produsă, diferenţa putând fi vândută prin licitaţie.