Pandemia de Covid-19 a adus un nou obiect indispensabil în vieţile noastre: masca sanitară de unică folosinţă. Obligatorie în toate spaţiile publice închise, la orice loc de muncă, dar şi la evenimentele publice în aer liber, masca facială este menită să prevină răspândirea coronavirusului.

Pentru a fi eficientă, o mască nu trebuie utilizată mai mult de patru ore, aşa că este lesne de înţeles că fiecare dintre noi producem numeroase deşeuri de acest gen. Tocmai de aceea, este important să ştim unde trebuie să le aruncăm.

Confecţionate din materiale compozite, adică mai multe tipuri de plastic, măştile faciale nu pot fi reciclate. Aşadar, ele NU trebuie aruncate alături de alte deşeuri reciclabile, cum sunt foliile de plastic, pungile, PET-urile, ambalajele din carton, metal sau sticlă.

Mai mult, măştile pot prezenta un risc de contaminare pentru angajaţii din sistemul de salubritate, motiv pentru care operatorul licenţiat al Oradiei, RER Vest, le solicită tuturor cetăţenilor să arunce aceste obiecte sanitare exclusiv între deşeurile menajere.

Dacă sunt aruncate în pubelele sau sacii de culoare galbenă, măştile vor putea fi atinse cu mâinile de angajaţii staţiei de sortare a deşeurilor reciclabile. De asemenea, se recomandă ca măştile să nu fie aruncate nici în coşurile stradale, deoarece şi acestea sunt golite manual de muncitorii RER Vest. 

Cea mai bună şi sigură soluţie este aruncarea măştilor direct în pubelele de culoare neagră, astfel încât niciun muncitor din sistemul de salubritate să nu trebuiască să le atingă.