Recomandarea RER Ecologic Service către orădenii care locuiesc în blocuri unde încă sunt folosite ghenele de a dezafecta această tubulatură continuă să provoace nelămuriri şi controverse.
În timp ce unii spun că nu pot fi obligaţi să coboare cu punga de gunoi în faţa blocului, iar alţii că nu vor să contribuie la un profit financiar mai mare al firmei de salubritate, adevărul e altul: orădenii n-au înţeles încă avantajele renunţării la ghene.
Aplică regulamentul
Regulamentul de salubritate al Oradiei prevede că RER Ecologic Service este obligat să ridice deşeurile orădenilor de la limita proprietăţilor acestora. Asta înseamnă că orădenilor care locuiesc la case li se golesc pubelele lăsate în stradă, iar celor de la bloc recipientele din preajma imobilului şi nu dintr-o încăpere situată în interiorul blocului.
Sistemul învechit al ghenelor presupune că toate gunoaiele sunt vărsate la grămadă pe tubulatura verticală şi sunt "depozitate" într-o încăpere de la parterul blocului. Până acum, muncitorii RER scoteau recipientele din aceste încăperi şi le goleau, însă acum conducerea firmei a decis să aplice regulamentul de salubritate instituit de Consiliul Local.
Mai precis, aşa cum muncitorii nu intră în curţile celor care stau la case, nu vor mai intra nici în blocuri pentru a goli ghenele. Pentru a le da un impuls celor aflaţi în această situaţie, operatorul licenţiat de salubritate a şi început să doteze fiecare asociaţie de proprietari din blocuri cu ghene cu recipiente noi pentru colectarea selectivă.
Obligaţie europeană
Până acum, 160 de asociaţii au primit câte două containere de 1,1 metri cubi: unul cu capac galben (destinat deşeurilor reciclabile, adică aşa-numitei fracţii uscate), iar altul cu capac negru (pentru deşeuri menajere, adică fracţia umedă).
De altfel, colectarea selectivă a deşeurilor e motivul pentru care RER a decis să nu mai golească pubelele din blocurile cu ghene, întrucât acest sistem de colectare diferenţiată nu poate fi respectat atâta vreme cât locatarii unui bloc îşi aruncă gunoaiele de-a valma. Trebuie ca fiecare orădean să ducă la containere doi saci: unul cu deşeuri menajere şi altul cu reciclabile, şi fiecare să arunce sacii în recipientul potrivit.
Implementarea colectării duale nu e un "moft" al RER Ecologic Service, ci o obligaţie a fiecărei primării din România, impusă prin legislaţia naţională şi europeană. "Trebuie să reducem cu 15% cantitatea de deşeuri depozitate la haldă, în caz contrar municipalitatea trebuind să plătească amenzi usturătoare", precizează Ionel Ban, directorul tehnic al RER Ecologic Service.
Reciclabilele, musai separat
Rezolvarea este relativ simplă. Cantitatea de deşeuri depusă la groapa de gunoi nu poate fi redusă decât prin "extragerea" materialelor reciclabile (hârtie, carton, PET-uri, aluminiu) din cantitatea totală de deşeuri municipale. Cât priveşte valorificarea deşeurilor reciclabile, ea poate fi făcută numai dacă fiecare cetăţean sortează corect aceste deşeuri, căci - de pildă - hârtia ajunsă între resturile menajere nu mai poate fi reciclată.
Nerespectarea obligaţiei de a mări cantitatea de deşeuri reciclabile duce la sancţionarea financiară a primăriilor. Care vor plăti amenzile, în fond, din banii fiecărui cetăţean şi îi va colecta fie prin impozite şi taxe locale mărite, fie prin nerealizarea unor lucrări de investiţii necesare oraşului. "Orădenii trebuie să înţeleagă că nu RER face profit din valorificarea deşeurilor reciclabile. Noi doar respectăm contractul cu Primăria, care obligă la colectarea selectivă", mai spune Ionel Ban. Reciclabilele strânse de RER ajung la staţia de sortare a municipiului, administrată de Eco Bihor, unde sunt balotate şi, mai apoi, predate firmelor specializate în reciclare.
Pe lângă faptul că, prin colectarea selectivă, orădenii nu ar face decât să respecte o obligaţie a fiecărui oraş, renunţarea la ghene mai are şi alte avantaje: scapă propriile blocuri de o sursă de miros neplăcut, de şobolani şi de efectul neplăcut al înfundării tubulaturii şi de întreţinerea acesteia. Aşa că, puse în balanţă, beneficiile renunţării la ghene cântăresc clar mai mult decât lenea de a scăpa de gunoaiele din faţa uşii apartamentului...