O analiză realizată de Hotnews.ro pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică arată că Oradea se află în prima jumătate a clasamentului național în privința costurilor alimentelor, ținându-se cont și de nivelul salariilor.

Potrivit materialului publicat luni de portalul menționat, în realizarea clasamentului au fost folosite seturi de date privind alimentele și salariile care au fost furnizate de Institutul Național de Statistică. Cifrele au fost ponderate cu „greutatea” lor în coșul de consum (potrivit INS) și cu nivelul salarial, iar calculele se referă la luna noiembrie 2023, mai arată Hotnews.ro.

Astfel, topul în ceea ce privește cea mai ridicată medie a coșului de consum este deschis de Cluj-Napoca, urmat de Zalău și de Alba Iulia. Urmează Timișoara, Râmnicu Vâlcea, București, Deva, Arad, Târgu Mureș și Brașov. Oradea se află pe locul 11 în acest clasament al coșurilor alimentare scumpe. 

În calculul coșului de consum au fost luate în considerare următoarele produse alimentare: cartofi, fasole uscată, ceapă, varză de toamnă, carne de porc, usturoi, morcovi, mere, lapte de vacă, brânză telemea de oaie și ouă.

(sursa: Hotnews.ro)

În schimb, „inflația alimentară”, adică creșterea prețului alimentelor din coșul de consum din noiembrie 2023 față de noiembrie 2022, a fost cea mai mare la Râmnicu Vâlcea - peste 26%, Târgoviște - peste 20% și Vaslui - aproape de 20%, tot potrivit datelor INS.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!