Rujeola din Ungaria provine din România, acuză autorităţile sanitare de la Budapesta, precizând că bărbatul identificat ca sursă, în vârstă de 39 de ani, nu fusese vaccinat împotriva rujeolei.

Potrivit evz.ro, declaraţiile vin după ce la Mako, oraş aflat la 120 de kilometri de Timişoara, mai mulţi angajaţi ai spitalului s-au îmbolnăvit de la un român care s-a internat în spital pentru o altă boală şi nu ştia că are rujeolă. Astfel, conducerea unităţii a decis să închidă unitatea sanitară, accesul vizitatorilor e interzis şi toate internările sunt sistate.

La Mako nu mai fusese înregistrat niciun caz de rujeolă din 2002.

Digi24.ro notează că autorităţile sanitare din Ungaria au anunţat într-o conferinţă de presă că au fost înregistrate cazuri în 11 judeţe din Ungaria, dar că nu se poate vorbi despre o epidemie la nivel naţional.

În România, pe de altă parte, în ultimul an s-au înregistrat peste 3.000 de cazuri de rujeolă şi 16 decese, iar în ultima perioadă contaminarea a atins o cotă alarmantă. Sunt peste 1.000 de cazuri numai în ultimele două luni. Mulţi români nu par alarmaţi şi sunt hotărâţi să nu-şi vaccineze copiii. În Timiş, de exemplu, 40% dintre locuitori nu sunt imunizaţi, notează sursa citată.

Pe de altă parte, acuzaţiile Ungariei vin la scurtă vreme după ce autorităţile sanitare belgiene au înregistrat 70 de cazuri de rujeolă care ar fi pornit de la o persoană întoarsă din România. Încă de la începutul acestui an în regiunea Valonia s-au înregistrat 70 de cazuri de rujeolă, media normală în zonă fiinde 7-8 cazuri pentru respectiva perioadă, mai arată evz.ro.

Pe 7 martie, specialiştii Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor au atras atenţia că epidemia de rujeolă din România riscă să se extindă în toată Europa.

Rujeola (sau pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din 4 persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii. Rujeola este o boală foarte contagioasă care se transmite pe cale virală.

UPDATE: 

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, ministrul bihorean al Sănătăţii, Florian Bodog, a spus că epidemia de rujeolă din România pare a fi pornit de la o populaţie de persoane nomade. El a precizat că tulpina virusului seamănă cu cea care a afectat Italia sau Ungaria, dar nu se poate şti clar dacă aceşte lucruri au factori comun.

Totuşi, Bodog a subliniat că imunizarea este singura soluţie eficientă pentru prevenţia îmbolnăvirii de rujeolă şi îi sfătuieşte pe părinţi să-şi vaccineze copiii.

"Epidemia de rujeolă s-a declanşat în România în 2016, în februarie, undeva la zona de limită între judeţele Cluj şi Bistriţa, la o populaţie nomadă fiind identificată o tulpină asemănătoare cu tulpina care circula în Italia. În momentul de faţă, se înregistrează 3.446 de cazuri, din care 17 de decese, în 37 de judeţe. Toate cazurile s-au înregistrat la copiii care nu au fost vaccinaţi. Mesajul Ministerului Sănătăţii către toţi părinţii: imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea. În situaţia în care nu avem acoperire vaccinală bună, îmbolnăvirile vor continua. În ceea ce priveşte prima doză, acoperirea vaccinală în România este 80%. În opt ţări europene acoperirea este între 90 — 95%, iar restul ţărilor au acoperirea comparabilă cu noi. A doua doză vaccinală are o acoperire de doar 50% şi acesta este un semnal de alarmă pe care îl tragem", a declarat Bodog.