Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a anunţat miercuri că, în contextul creşterii inflaţiei la un nivel record în statul maghiar, Guvernul Ungariei a decis impunerea unor preţuri fixe pentru mai multe alimente de bază, care vor urma să revină la nivelul preţurilor din octombrie 2021.          

"Am decis să intervenim asupra preţurilor a şase produse", a spus premierul Viktor Orban, într-o filmare publicată pe pagina sa de Facebook, în care vorbeşte şi despre faptul că rata inflaţiei a atins, în noiembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani în Ungaria, adică 7,4% pe un an, propulsată de creşterea preţurilor la energie, ca peste tot în Europa, notează Economica.net.

Măsura Guvernului maghiar presupune fixarea preţurilor la zahăr alb, făină de grâu, ulei de floarea-soarelui, carne de porc, pieptul de pui şi laptele semi-degresat.

Premierul a precizat că furnizorii acestor produse vor trebui să coboare preţurile la nivelul din 15 octombrie 2021, însă nu a menţionat şi compensări economice din partea Guvernului pentru aceştia.

Orbán a mai spus că cele şase alimente vor putea fi cumpărate la preţ redus începând din 1 februarie.

Înainte de această decizie, Guvernul Ungariei a stabilit şi un preţ maxim pentru benzină, care nu trebuie să depăşească 1,35 euro pe litru, mai notează sursa citată.

Agenţia de ştiri Agerpres subliniază că deciziile vin în contextul în care în Ungaria vor avea loc în 3 aprilie alegeri legislative, iar Viktor Orbán urmărește al patrulea mandat consecutiv.

Creşterea preţurilor la alimente afectează întreaga lume. Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut cu 28,1% în 2021, la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, şi speranţele revenirii la condiţii de piaţă mai stabile în 2022 sunt modeste, scrie G4media.ro, citând Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).