Decizie controversată a autorităţilor maghiare. În ciuda crizei umanitare prin care trece Ucraina, autorităţile din Ungaria impun reguli care îngreunează soarta refugiaţilor. BIHOREANUL a aflat că, de miercuri după amiaza, poliţiştii de frontieră maghiari nu permit intrarea din România în Ungaria a persoanelor ce provin din ţări din afara UE, cum este şi cazul ucrainenilor, decât dacă prezintă un paşaport biometric sau viză. Or, asta înseamnă că multe persoane nu mai pot ieşi din România! 

Întorşi de la frontieră

Sursele ziarului arată că o informare în acest sens a fost trimisă, miercuri, de şeful Căpităniei de poliţie Hajdú-Bihar către reprezentanţii ITPF Oradea. În informare se menționează că pe la punctele de frontieră subordonate căpităniei li se va permite intrarea persoanelor din state terţe, adică din state ce nu sunt în Uniunea Europeană, doar cu respectarea Regulamentului UE 399 din 2016. 

Concret, arată sursele BIHOREANULUI, la frontiera României cu Ungaria, poliţiştii de frontieră români le permit ieşirea ucrainenilor din ţară, însă maghiarii nu îi lase să intre decât pe cei care arată paşapoarte biometrice, vize Schengen sau permis de şedere într-un stat UE

Deja, mai mulţi ucraineni au fost întorşi de poliţiştii maghiari de la frontiera Borş - Ártánd, arată sursele ziarului. Asta deoarece cei mai mulţi au fie paşapoarte simple, fie doar certificate de naştere, în cazul copiilor. Așadar, ei se întorc şi caută locuri de cazare cu ajutorul asociaţiilor din Oradea. 

Imagini realizate miercuri după amiaza la punctul de trecere Borş - Ártánd şi trimise BIHOREANULUI arată că a fost suplimentat efectivul de poliţişti maghiari în acea zonă, pentru a ţine sub control situaţia.

UPDATE: Poliția de Frontieră confirmă

Poliţia de Frontieră Română a confirmat, miercuri seara, blocajul creat prin decizia autorităţilor din Ungaria. Citeşte detalii, aici!

UPDATE 2: Ungaria a revenit asupra deciziei

Ulterior, Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că a discutat cu omologul său maghiar, Szijjártó Péter, iar acesta l-a asigurat că Ungaria a decis să ridice aceste restricţii privind intrarea refugiaţilor ucraineni în Ungaria. Citeşte detalii, aici!

Se tem de... "migranţi"

Sute de mii de ucraineni au fugit în ultima săptămână din calea războiului, cei mai mulţi ajungând în Polonia. Şi pe teritoriul României au intrat zeci de mii de ucraineni. Cei mai mulţi, însă, nu rămân în ţară, ci pleacă mai departe în Ungaria şi apoi spre ţări din vestul Europei. 

György Bakondi, consilierul principal pe probleme de securitate al prim-ministrului maghiar Viktor Orban, a declarat, miercuri dimineaţă, pe postul public de ştiri M1, că Ungaria se află pe locul al doilea, după Polonia, în ceea ce priveşte numărul de refugiaţi din Ucraina. 

Conform portalului Hirado.hu, Bakondi a dorit să facă diferenţa între "refugiaţi" şi "migranţi" din Ucraina. 

"Cei dintâi se refugiază din faţa unei ameninţări reale şi caută protecţie temporară, au documente de identitate şi cooperează cu autorităţile, iar cei din urmă au identităţi şi cetăţenii necunoscute, nu se cunoaşte scopul cu care doresc să intre în Ungaria şi sunt ajutaţi şi de traficanţi de persoane, a explicat. György Bakondi a vorbit şi despre faptul că autorităţile maghiare au luat măsurile necesare pentru a filtra persoanele care pot reprezenta o ameninţare la adresa securităţii interne a ţării", scrie site-ul Hirado.hu. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!