Ungaria va prelua 50 de pacienţi Covid în stare gravă care au nevoie de tratament pe secţii de Terapie Intensivă, a anunţat, miercuri, la Budapesta, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó. Bolnavii vor fi duşi în spitalele din Debreţin şi din Szeged.

Potrivit agenţiei naţionale de presă din Ungaria, MTI, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că "în ceea ce priveşte epidemia, România trebuie să răspundă unor provocări extrem de mari" şi că "există o mulţime de pacienţi care se află într-o situaţie foarte gravă, numărul zilnic al cazurilor este foarte mare".

Potrivit aceleiaşi surse, în ultimele zile, Ungaria s-a aflat în contact permanent cu vicepremierul Kelemen Hunor şi cu ministrul sănătăţii, Cseke Attila, pentru a identifica modul în care Ungaria ar putea ajuta România în această situaţie extrem de dificilă, a mai transmis Szijjártó.

Ministrul de Externe a mai spus că, până acum, Ungaria a trimis în România ventilatoare mecanice şi medicamente favipiravir, însă guvernul român a venit cu încă o solicitare: ca Ungaria să preia dintre pacienţii ATI, deoarece "în multe cazuri, capacitatea de tratare a bolnavilor în sistemul de sănătate românesc este la limită".

Informaţia că spitalele din Ungaria vor prelua pacienţi în stare critică din România a fost confirmată miercuri şi de ministrul demis al Sănătăţii, Cseke Attila, pe Facebook. "Ungaria oferă sprijin României prin preluarea unor pacienţi aflaţi în stare gravă, care necesită terapie intensivă. Spitalele din regiunea de graniţă din Ungaria au capacitatea de a oferi ajutor României în lupta împotriva pandemiei. Suntem recunoscători pentru acest ajutor oferit de ţara vecină în aceste momente de criză, asemănător ajutorului oferit de alte ţări Europene în semnul solidarităţii. Mulţumim Ungaria!", a scris ministrul bihorean al Sănătăţii.

 

????????????????????Ungaria oferă sprijin României prin preluarea unor pacienți aflați în stare gravă, care necesită terapie intensivă....

Posted by Cseke Attila on Wednesday, October 13, 2021

Deocamdată nu se cunoaşte din ce spitale vor fi transferaţi bolnavii, acest lucru urmând să fie stabilit în această perioadă de către reprezentanţii celor două ţări. De altfel, Péter Szijjártó a menţionat că, în prezent, Ministerul Sănătăţii din România şi partea maghiară discută despre detaliile tehnice, printre care şi despre starea pacienţilor care vor putea fi transferaţi.

Se discută şi despre necesitatea traducerii de urgenţă a diagnosticelor medicale în limba maghiară, respectiv despre momentul în care va putea începe transferul pacienţilor, a mai explicat ministrul.