Ţara vecină României se pregăteşte să impună prima taxă din lume pentru utilizarea internetului, ca parte a unui pachet de măsuri neortodxe promovate de preşedintele Viktor Orban şi partidul Fidesz, scrie Financial Times, citat de Daily Business.  

Mihály Varga, ministrul Economiei, a dezvăluit recent planul care include o taxă de 150 de forinţi (62 de cenţi) pentru fiecare Gigabyte de internet consumat.

Varga a menţionat că taxa care urmează să fie plătita de providerii de internet reprezintă o măsură firească, similară celor anunţate în 2011 privind taxe pe apeluri telefonice şi SMS-uri.

Posibilitatea înfiinţării acestei taxe a scos mii de unguri în stradă în centrul Budapestei, cerând Guvernului să retragă proiectul de lege.

Proteste au loc şi în mediul online. Balazs Gulyas, fondatorul paginii de Facebook "O sută de mii împotriva taxei pe Internet", a cerut Executivului să retragă proiectul de lege, în caz contrar manifestanţii vor ieşi din nou în stradă. Fidesz, partidul aflat la guvernare în Ungaria, impune tot mai multe taxe asupra oamenilor şi îşi dezamăgeşte chiar şi propriul electorat, a declarat el în faţa mulţimii adunate lângă clădirea Ministerului Economiei, în Piaţa Jozsef Nador.