15 martie, Ziua Națională a Ungariei, care comemorează debutul, în 1848, al Revoluției maghiare, a fost sărbătorită la Oradea de câteva mii de membri ai comunității locale. După ce pe parcursul zilei au avut loc depuneri de coroane la mormântul ofițerului polonez Kazimier Rulikowsky și la statuia revoluționarului român Nicolae Bălcescu, manifestările au continuat cu o slujbă ecumenică oficiată la Biserica Evanghelică din Oradea.

Puctul culminant al manifestărilor a fost atins luni seară, când peste 1.500 de maghiari orădeni s-au adunat la monumentul martirului orădean al revoluției pașoptise maghiare, Szacsvai Imre.

Printre multitudinea de discursuri, cel al preşedintelui executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a fost nu numai un apel la unitatea comunității maghiare, dar și unul presărat cu săgeți la adresa celor care scindează membrii acestei etnii. „Le transmitem celor care sărbătoresc Ziua Națională separat de noi că sunt reponsabili pentru dezbinarea maghiarimii", a spus Szabo.

Făcând o paralelă istorică între evenimentele de acum 162 de ani și cele din ziua de azi, Szabo Odon s-a declarat convins că idealurile Revoluției nu ar fi fost atât de mărețe dacă liderii maghiarimii de atunci nu ar fi înțeles să treacă peste orgolii personale, așa cum nu reușesc azi. „E greu să ne iubim, dar și atunci a fost la fel. Noi trebuie să înțelegem că, în calitate de reprezentanţi ai maghiarimii, chiar dacă ei pun maghiarismul nostru la îndoială, trebuie să facem pentru etnia noastră tot ce se poate face, fie că vorbim despre consilii județene, locale, Parlamentul de la București sau cel de la Bruxelles", a afirmat Szabo Odon.

După depunerea de coroane, participanții s-au îndreptat cu torțe spre bustul altui martir al Revoluției maghiare de la 1848, poetul Petofi Sandor, unde a avut loc o altă ceremonie.

Pe lângă lideri ai comunității maghiare, la eveniment au participat prefectul Gavrilă Ghilea, care a dat citire mesajului adresat de președintele Traian Băsescu membrilor comunității maghiare cu ocazia acestei sărbători, viceprimarul Gheorghe Carp, consilieri județeni și locali şi reprezentanți ai partidelor politice. Pe lângă mesajul președintelui României, au mai fost citite și mesajele premierului Emil Boc, de către subprefectul Sarkadi Zsolt, precum și mesajul primului ministru maghiar, Bajnai Gordon, care a fost rostit de atașatul militar al Ambasadei Ungariei la București, Matyas Sandor.

Au mai rostit alocuțiuni președintele UDMR Oradea, viceprimarul Biro Rozalia, președintele Partidului Civic Maghiar Oradea, Zatyko Gyula.

Seara s-a încheiat cu un spectacol omagial susținut pe scena Teatrului de Stat din Oradea.

De remarcat că la niciunul dintre momentele comemorative de luni nu au fost prezenți liderii Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, formațiunea lui Tokes Laszlo, care se află într-un conflict deschis cu UDMR.