Ministerul Sănătăţii din Ungaria a donat, joi, o cantitate de 25.000 de doze de vaccin antituberculos destinat bebeluşilor născuţi în judeţele româneşti de frontieră, donaţie ce a fost preluată de autorităţile sanitare din Arad şi împărţită în judeţele Arad, Timiş şi Bihor, aici ajungând 9.000 de doze. 

Drept urmare, vaccinarea bebeluşilor poate fi de-acum reluată, după ce în Arad se acumulaseră deja 1.200 de copii cu restanţe la administrarea vaccinului antituberculos, iar în judeţele Timiş şi Bihor câte alţi 2.000 de copii se aflau în această situaţie, din cauza neglijenţei autorităţilor.

Iniţiativa donaţiei aparţine autorităţilor sanitare din Bekescsaba, care au auzit despre oprirea producţiei de vaccinuri la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a retras, în 8 februarie, Institutului autorizaţia, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie, iar de atunci Guvernul a omis să finanţeze reluarea activităţii de producţie.

De parcă ar fi avut vreun merit, printr-un comunicat dat publicităţii vineri, şeful DSP Bihor, Marius Pîrcioagă, anunţă că instituţia „s-a aprovizionat cu 9.000 doze de vaccin BCG" şi, prin urmare, în cursul lunii mai, vor beneficia de vaccinare „atât copiii care se vor naşte în luna mai în maternităţile judeţului, cât şi sugarii născuţi în perioada cuprinsă între luna februarie 2010 până în luna mai 2010 şi care nu au beneficiat de dozele de vaccin conform calendarului naţional de vaccinare".

Având în vedere datele raportate de medicii de familie, Direcţia de Sănătate Publică estimează că în Bihor sunt necesare pentru recuperarea restanţelor şi vaccinarea copiilor născuţi în luna mai aproximativ 4.000 de doze. Distribuirea la maternităţi a fost demarată deja, iar de miercuri, 5 mai, va începe distribuirea dozelor şi către medicii de familie.

„Solicităm părinţilor sugarilor care nu au beneficiat de vaccinarea BCG în perioada februarie 2010 - aprilie 2010 să se prezinte la medicii de familie împreună cu sugarii pentru administrarea dozei de vaccin necesare pentru prevenirea tuberculozei", se spune în comunicatul DSP.