Aproape 700 de social-democraţi bihoreni, s-au reunit, vineri, la Casa de Cultură a Sindicatelor, pentru a-şi alege preşedintele. De fapt, pentru a şi-l realege, deoarece Ioan Mang a fost singurul candidat.

Din cei 720 de social-democraţi convocaţi, doar 682 au fost prezenţi la conferinţă, iar cum sala CCS are oricum mai multe locuri, numeroase scaune au rămas goale. Deloc înflăcăraţi, ci eventual doar încălziţi de fierbinţeala din sală, social-democraţii au stat cuminţi timp de mai bine de două ore şi şi-au ascultat liderii. Au aplaudat, bineînţeles, fiecare luare de cuvânt, dar cam plictisiţi şi apatici.

De la Bucureşti, PSD-iştii l-au avut invitat doar pe ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, care a stat în prezidiul conferinţei, alături de Mang, europarlamentarul Emilian Pavel, parlamentarii Sonia Drăghici, Ioan Sorin Roman, Florian Bodog, Gheorghe Bogdan, de alţi lideri ai filialei şi de primarii PSD din Bihor.

Fost ministru al Educaţiei, Pop a reuşit să stârnească zâmbetele social-democraţilor bihoreni cu o gafă. Mulţumindu-le pentru implicarea în campania prezidenţială, Pop a spus că "sigur în 2024 Partidul Social-Democrat va avea câştig de cauză", corectându-se apoi şi prezentând un scenariu mai optimist, anul 2019.

Bolojan să-şi tragă palme!

Mang a prezentat apoi raportul de activitate al organizaţiei pentru mandatul 2012-2015, amintind de succesul pe care USL Bihor l-a avut la ultimele alegeri parlamentare, când a câştigat 10 din 13 colegii, dar şi de eşecul PSD la alegerile prezidenţiale de anul trecut, "de la care aveam aşteptări". Mang şi-a îndemnat colegii însă ca pentru următoarele alegeri, cele locale şi parlamentare de anul viitor să-i identifice pe bihorenii care anul trecut l-au votat pe Victor Ponta: "Vă garantez, cu 114.000 de voturi (n.r. câte a adunat Ponta în Bihor) câştigăm toate alegerile".

Ioan Mang a punctat însă şi un succes electoral al PSD Bihor: eşecul celor două referendumuri pentru unirea Oradiei cu Sînmartin. Susţinând că PSD a fost, de fapt, singurul partid "care a simţit dorinţa cetăţenilor", liderul social-democraţilor bihoreni l-a atacat pe primarul Ilie Bolojan.

"Pentru un liberal care spune că nu e comunist, democraţie înseamnă ca toată lumea să facă ce vrea el. (...) Dacă n-ai reuşit să obţii prezenţă de 30% pentru a-ţi impune o anumită idee, eu cred că acea persoană sau acei oameni care au susţinut ideea trebuie să se ducă undeva unde nu-i vede nimeni şi să-şi tragă nişte palme, să iasă în public şi să-şi ceară scuze, să continue cu proiectele pe care şi le doresc cetăţenii", a spus Mang. Social-democratul l-a acuzat pe Bolojan şi că nu a făcut public un raport al cheltuielilor cu cele două referendumuri.

DN 76, proiect urgent

Ca să arate că îl preocupă starea Bihorului, PSD-istul a spus că a făcut nenumărate drumuri la Bucureşti pentru a susţine proiectele judeţului. "Cea mai importantă problemă şi cea mai urgentă o constituie DN 76, iar rezultatul PSD de anul viitor în alegerile locale şi parlamentare depinde de realizarea acestui proiect", a spus Mang, precizând că acest mesaj l-a dus şi în Capitală.

Cât despre proiecte de viitor, Mang a spus că PSD Bihor vrea să impună primarul de Oradea şi să "participe la conducerea executivă a Consiliului Judeţean Bihor".

Pe scurt, Mang a pomenit şi despre trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta, precizând doar o nedumirire: de ce procurorii nu au depistat mai devreme aceste fapte "petrecute cu mulţi ani în urmă"? La finalul acestui discurs, Mang a anunţat că după vot va face şi un anunţ surpriză.

Pe rând au luat cuvântul apoi Emilian Pavel, care a vorbit de "realizările zero" ale Consiliului Judeţean şi despre necesitatea ca pe Aeroportul Oradea să aterizeze avioane din străinătate, Florian Bodog, Sonia Drăghici, Ioan Sorin Roman şi Gheorghe Bogdan, acesta din urmă stârnind câteva zâmbete ironice din pricina lipsei de cursivitate din discurs şi a bâlbelor.

Sală de 5.000 de locuri la Oradea

Într-o unanimitate exclusivă, social-democraţii l-au ales pe Ioan Mang preşedintele filialei şi pe toţi cei 145 de membri în Consiliul Judeţean al PSD Bihor, candidaţii fiind de unul pe-un loc. Alegerile pentru preşedintele executiv al filialei şi Biroul Executiv Judeţean vor separate, într-o conferinţă din octombrie. Ca preşedinte proaspăt reales, Mang a declarat că-şi propune ca PSD să arate că se ţine de cuvânt şi finalizează lucrările la pasajele supraterane de pe şoselele de centură, la podul Densuşianu şi la DN 76.

Mang a făcut apoi anunţul surpriză. "Aşa cum s-a promis în urmă cu un an în această sală de către Victor Ponta şi Liviu Dragnea, dar din păcate executivul Primăriei ne-a întârziat destul de mult, astăzi vă pot face cunoscut: sala multifuncţională de 5.000 de locuri este prevăzută în programul de investiţii al Companiei Naţionale de Investiţii şi are deja studiul de fezabilitate prevăzut cu 500.000 de lei, studiu care se va realiza în acest an, astfel încât la începutul anului viitor să putem trece la realizarea proiectului şi a execuţiei", a declarat Mang, în aplauzele sălii şi fără să dea alte detalii.

Totodată, Mang a avut un mesaj pentru primarul Ilie Bolojan, transmiţându-i să anunţe la Bucureşti că renunţă la 3 milioane de lei pe care Oradea le-a primit prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală pentru lucrări de apă, întrucât astfel de lucrări se fac prin Aparegio, şi să folosească banii pentru modernizare de străzi.

În timp ce unii au stat la coadă pentru a-l felicita pe Mang, cei mai mulţi dintre social-democraţii s-au dispersat din sală aproape cât ai zice PSD...