Emisiunea "Exclusiv în România", difuzată de TVR şi realizată de orădeanul Cristian Tabără, aduce, sâmbătă, în faţa spectatorilor mai multe obiective din Bihor, unicate în Europa, anunţă un comunicat al TVR.

Primul popas al echipei este la Peştera Urşilor, unicat european, pentru că aici a fost atestată existenţa speciei ursus spelaeus (ursul de cavernă, dispărut acum sute de ani). Tot în zonă se află şi impresionanta Peşteră cu cristale de la Farcu, precum şi Băile 1 Mai, unde se găsesc specii fosile încă în viaţă, de asemenea, unicate în Europa.

Pestera Urşilor a fost descoperită în 1975, cu ocazia unor exploatări miniere. Cercetări şi amenajări ulterioare au făcut din acest laborator speologic natural unul dintre cele mai ineteresante obictive turistice din România, deschis publicului din 1980. Istoria îndepartată spune că această peşteră a fost locuită, până în urmă cu circa 17.000 ani, doar de ursul de cavernă. Un cutremur puternic a asupat atunci, probabil, singura intrare, urşii aflaţi în interior rămânând captivi în peşteră şi murind de foame. În Peştera Urşilor au fost descoperite şi sunt expuse oase vechi de peste 100.000 de ani.

Dantelarii in Pestera cu Cristale Farcu.jpgCălătoria echipei "Exclusiv în România" a continuă cu Peştera cu cristale de la Farcu - Roşia, descrisă drept "un muzeu minier inimaginabil". "Cristale de un metru sunt aici vedete fără egal în ţară! Atracţia turistică e completată de o sală subterană de concerte. Minerul care a descoperit peştera Farcu, acum 26 de ani, a rămas uimit de peisajul fabulos din adâncuri. Speologii nu ştiu să mai existe ceva asemănător în ţară", arată în comunicat TVR.

Telespectatorii TVR 1, TVR HD şi cei care urmăresc Exclusiv în România pe www.tvrplus.ro vor putea urmări şi un alt tărâm unic în Europa, Băile 1 Mai.

Rezervaţia cu nuferi termali de la Băile 1 Mai e unică în Europa şi o raritate la nivel mondial. Nufărul termal a fost în ultimii 400.000 ani, în ciuda aspectului gingaş, un luptător neînvins de toate schimbările climei, petrecute la nivel planetar.

Emisiunea va fi difuzată sâmbătă după amiază, de la ora 17.55, la TVR 1, TVR HD şi www.tvrplus.ro.