Autoritatea de Reglementare în Comunicatii (ANCOM) a primit de la RCS&RDS o cerere pentru un aviz care să îi permită să aplice, pentru un an, o suprataxă pe serviciile de comunicații utilizate de clienții proprii în roaming în țările UE, solicitarea fiind în analiză, scrie Profit.ro.

"ANCOM a primit și analizează cererea RCS & RDS prin care solicită Autorității autorizarea aplicării unei suprataxe pe o perioadă de 12 luni pentru serviciile de comunicații utilizate de clienții proprii în roaming în UE/SEE. Conform regulamentului european, furnizorii care nu pot susține comercial furnizarea 'Roam like at home' pot solicita autorității naționale de reglementare o autorizare pentru a percepe utilizatorilor o suprataxă în plus față de tarifele naționale, încă de la primul minut/SMS/MB consumat în roaming în UE/SEE", a transmis ANCOM.

După cum se ştie, minutele, mesajele scrise (SMS) și datele consumate în roaming în interiorul Uniunii Europene (UE) și tărilor din Spațiul Economic European (SEE) se vor scădea din resursele naționale incluse. După epuizarea acestora, consumul va fi tarifat la fel ca în România, în afara propriei rețele, dar în limitele unei utilizări rezonabile.

Potrivit Profit.ro, modelul de business al RCS&RDS, care furnizează servicii de telecomunicații mobile cu convorbiri nelimitate la tarif fix, se bazează pe prețurile apelurilor pe piața locală. Prin eliminarea tarifelor de roaming, de la 15 iunie, operatorul se va confrunta cu creșterea masivă a consumului de minute, SMS și date în roaming și, implicit, majorarea plăților către alți operatori din alte state.

De altfel, operatorul scrie în raportul anual pe 2016 că, fără aplicarea unor tarife suplimentare în roaming cheltuielile suplimentare, respectiv plățile majorate către ceilalți operatori, nu pot fi recuperate în conformitate cu actualul model de business.

RCS&RDS avea 3,305 milioane de abonați de telefonie mobilă la finele primului trimestru al acestui an.