Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a Spitalului Judeţean Oradea are casă nouă! De săptămâna viitoare, pacienţii care vor ajunge aici vor fi trataţi în condiţii moderne, similare celor văzute în filmele de profil. Pacienţii vor fi trataţi în boxe individuale, fără să mai fie nevoiţi să se plimbe prin spital pentru analize şi investigaţii. Unitatea este cea mai modernă din ţară şi are dotări inteligente, precum un dulap cu medicamente care ştie mereu ce conţine sau un roboţel care dezinfectează aerul, inactivând toţi viruşii.

Ca foile de ceapă

UPU Oradea a fost prezentată jurnaliştilor orădeni luni, la un eveniment la care trebuia să participe şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Acesta şi-a anulat vizita, însă, din cauza tragediei de la Piatra Neamţ.

"Aşa cum ştiţi, una din priorităţile importante ale administraţiei publice locale din Oradea este sănătatea, aşa cum se vede prin investiţiile pe care le avem în domeniul medical. Suntem aici pentru a vă prezenta ultima investiţie făcută: extinderea şi modernizarea corpului UPU, în urma unui parteneriat între Primăria Municipiului Oradea, Spitalul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii", a declarat primarul Florin Birta.

După o investiţie de circa 32 milioane de lei, Urgenţele au acum un corp lipit de clădirea Spitalului Judeţean. "Ne-am concentrat nu atât să fie un UPU mare, ci funcţional. Este structurat pe principiul foilor de ceapă, pacientul fiind în mijloc, cu toate resursele necesare, materiale umane pentru investigaţii, explorări, concentrate în jurul lui", a declarat dr. Hadrian Borcea, coordonatorul UPU.

Cu sală de decontaminare chimică

Cu o capacitate de 56 de paturi, UPU Oradea va trata pacienţii cu afecţiuni grave în boxe individuale, închise, care asigură şi intimitatea necesară bolnavului.

"O noutate este faptul că fiecare pacient este separat de toţi ceilalţi. Cei mai gravi sunt în aceste boxe cu pereţi retractabili, care se pot deschide sau închide complet, pentru a putea permite o intimitate. În perioada post-covidiană, se va permite prezenţa unui membru al familiei", a declarat Borcea.

Fiecare boxă are aparatura necesară pentru tratarea pacientului, inclusiv ecograf, iar în vecinătatea lor UPU Oradea are o încăpere de radiologie şi una dedicată investigaţiilor CT. Astfel, bolnavii nu vor mai fi plimbaţi pe la investigaţii, înainte de a ajunge pe secţii.

O altă noutate este că UPU este prima din România care are acum o sală de decontaminare (foto jos). Dr. Borcea a explicat că această sală este utilă pentru pacienţii din fabrici în care se folosesc produse chimice toxice: "Oradea are foarte multe întreprinderi care folosesc substanţe chimice periculoase şi foarte des am avut pacienţi contaminaţi. Este primul UPU care acest sistem de decontaminare, este un sistem de spălare. Pacientul intră din parcare, este plasat pe targă, trecut prin acest sistem de duşuri. Spălarea durează între 5 şi 10 minute, în funcţie de substanţă".

De asemenea, UPU deține o sală de resuscitare, unde se va putea face inclusiv o oxigenare extra-corporală a sângelui pacienţilor. Aparatura necesară este, de asemenea, unică în România, fiind achiziţionată printr-un alt proiect, şi presupune ca sângele pacientului să fie scos într-o membrană, unde este oxigenat.

Iniţiativa aparţine dr. Beres Zsolt, care se ocupă şi de formarea medicilor şi asistenţilor, pentru a deprinde această tehnică. Bolnavii sunt duşi apoi într-o sală amenajată ca un salon de terapie intensivă, unde pot rămâne câteva zile, până se stabilizează.

Dotări "smart"

UPU Oradea are şi un izolator pentru pacienţi în stare critică, care va fi folosit în perioada următoare pentru bolnavii de Covid-19. "Este o sală dotată cu presiune negativă, asta înseamnă că atunci când se deschide uşa, niciodată aerul nu iese în afară. În plus, pacientul intră direct din ambulanţă, iar personalul intră dintr-o încăpere-filtru, unde se îmbracă", a precizat dr. Borcea.

O altă noutate unică în România este un dulap inteligent pentru medicamente. Concret, medicii urgentişti vor lua medicamentele dintr-un dulap dotat cu un sistem informatic. Doctorul va selecta întâi numele pacientului, apoi medicamentul pe care i-l va administra, ceea ce va duce la deschiderea automată a uşii din sectorul în care respectivul produs se află. Fireşte, datele se stochează în fişa pacientului, dar şi în inventarul UPU.

"În momentul în care un medicament pleacă în zona de tratament, va scădea automat (n.r. din inventar) şi nu punem la lucru memoria colegilor", a precizat Borcea. În plus, sistemul avertizează şi dacă un medicament este pe cale să expire.

O altă tehnologie înaltă prezentă în UPU Oradea este un roboţel care foloseşte radiaţii UV de tip C (foto jos) pentru a inactiva viruşii din atmosferă, o invenţie numai bună pentru pandemia prin care trecem. Roboţelul, fabricat în Bucureşti, se plimbă singur în încăpere. "Ne va fi util pentru că în general zonele în care ne desfăşurăm activitatea sunt expuse în permanenţă, oricine poate fi infectat. După fiecare pacient, existând şi această structură pe boxe, vom reuşi să facem această decontaminare", a explicat coordonatorul Unităţii.

Pregătire pentru viitorii urgentişti

UPU Oradea mai este dotată cu un sistem de telemedicină, prin care se va ţine legătura cu toate spitalele din Bihor, cu un sistem modern de bronhoscopie (unitatea fiind singura din ţară care asigură permanenţa în acest domeniu) şi un sector de urgenţe pediatrice, acestea fiind relocate temporar la Spitalul Judeţean, cât timp Spitalul Municipal este unul dedicat bolnavilor de Covid-19.

Pe lângă spaţii administrative şi de odihnă, la parterul UPU Oradea mai există o sală de ghipsare, iar la etaj un amfiteatru cochet (foto jos), de aproape 200 de locuri, unde se vor ţine cursuri pentru personal şi studenţii FMF. De asemenea, etajul clădirii mai are simulatoare cu aparate moderne, tot pentru pregătirea studenţilor şi urgentiştilor.  

În prezent, UPU Oradea are 230 de angajaţi, dar în viitor echipa se va mări. "Se va suplimenta cu aproximativ 40-50 de persoane în următorul an, în funcţie şi de resursele de pe piaţa muncii", a precizat Borcea.

Cel mai probabil, de săptămâna viitoare, pacienţii vor fi primiţi în noua clădire, însă containerele din curtea Spitalului Judeţean ar putea să nu dispară, ci să fie folosite în continuare pentru izolarea suspecţilor de Covid-19. Totodată, din cauza riscului de infectare cu coronavirus, în continuare nu va fi folosită sala de aşteptare a UPU, ci aparţinătorii vor fi ţinuţi afară.

Va urma...

Pe de altă parte, managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, a adăugat că la etajul clădirii au fost create spaţii necesare pentru noile funcţiuni ale unităţii medicale. "Este vorba de un laborator de analize medicale, primul robotizat din România, care va fi predat probabil în cursul lunii ianuarie, de staţia centrală de sterilizare pentru spitalele municipalităţii, care tot prin ianuarie va fi predată, şi de farmacia digitalizată", a precizat dr. Carp.

Primarul Florin Birta a reamintit că Primăria va mai investi în reabilitarea termică a Spitalului Judeţean, dar şi a celui Municipal, dar şi că va construi un spital nou, de Infecțioase, ceea ce înseamnă că pe viitor orădenii vor avea parte de servicii medicale tot mai bune.

Totodată, un proiect în lucru al Primăriei Oradea este construcţia unei parcări supraetajate lângă Spitalul Judeţean.

Mai repede cu 2 luni

Potrivit unui comunicat cu date tehnice al Primăriei Oradea, prin acest proiect s-a realizat extinderea pe latura estică a corpului B al Spitalului Judeţean, cu un corp de clădire cu regim de înălţime D+P+E. Lucrările au constat în amenajări în clădirea existentă pe 985,30 mp şi extinderea demisolului, parterului şi etajului I cu 4.899,82 mp, din care 357,85 mp o terasă circulabilă. Totodată, s-au realizat două zone de acces a personalului în clădirea extinsă, pe latura nordică (dinspre strada Gheorghe Doja) şi pe latura estică.

După cum se ştie, de la începutul lunii iulie, activitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean Oradea s-a mutat în cele 43 de containere modulare, amplasate pe platforma din faţa Spitalului Judeţean, mutarea fiind necesară pentru realizarea noului corp B al UPU.

Contractul de lucrări pentru noua clădire a UPU a fost semnat în decembrie 2018, cu asocierea formată din SC Drumuri Bihor SA - lider de asociere şi SC Construcţii Erbaşu S.A. Durata iniţială de execuţie a fost 24 luni, în baza ordinului de începere a lucrărilor din 25 ianuarie 2019, dar aceasta a fost scurtată la 22 luni.

Potrivit primarului Florin Birta, investiția se ridică la aproximativ 32 milioane de lei, din care 58% a fost asigurată de Ministerul Sănătății prin Banca Mondială, iar 42% de Primăria Oradea. Spitalul Județean a contribuit cu cheltuielile privind proiectarea și asistența tehnică (dirigenție de șantier), cotele legale către ISC Bihor, expertiza tehnică, după cum arată comunicatul municipalității. 

Vezi mai jos câteva din declaraţiile făcute de oficiali, la inaugurarea UPU Oradea: