În prezența a zeci de elevi și cadre didactice de la Liceul de Arte Oradea și a invitaților speciali de la Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Penitenciarul Oradea, respectiv Fundația Lampas, marți a fost vernisată, la secția Muzeului Orașului Oradea, expoziția de pictură „Uniți împotriva violenței”.

În fiecare an, pe data de 25 noiembrie, se marchează Ziua internațională pentru eliminarea violenței domestice, iar cu acest prilej elevii de la Liceul de Arte Oradea, în colaborare cu Poliția Bihor și Fundația Lampas, au participat în proiectul „Violența lasă urme! Îndrăznește să ridici privirea”.

Tinerii artiști au realizat o serie de desene prin care au transmis grafic mesaje împotriva violenței domestice. Marți, lucrările lor au fost expuse la secția Muzeului Orașului Oradea, din cadrul Muzeului Țării Crișurilor. De asemenea, au fost prezentate și câteva lucrări ale unor deținuți. Lucrările elevilor s-au bucurat, în special, de o largă apreciere.

„Ați realizat niște creații artistice colorate, care spun și au un mesaj foarte important pentru acele femei care nu au curajul să facă un pas înainte”, a  precizat Ottilia Vura, psiholog al Fundației Lampas. Mihaela Bondor, director al liceului implicat, le-a transmis micilor artiști mesaje de încurajare: „Cred că voi, generația tânără, puteți să faceți lumea mai bună”. Aceasta a continuat exprimându-și speranța că violența și urâtul vor fi eliminate.

Implicați în realizarea expoziției au fost nouă profesori și aproximativ 70 de elevi, conform profesoarei Claudia Peter. În urma unei selecții, se va întocmi un calendar care va cuprinde 12 dintre cele mai frumoase creații.

La finalul evenimentului, trei deținuți aflați în custodia Penitenciarul Oradea au colindat participanții, iar elevii responsabili pentru creațiile artistice au primit diplome. Expoziția va rămâne deschisă până pe 12 ianuarie 2024.

Andrei-Mihai Gavriș,
student anul II
Jurnalism

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!