La 20 de ani de la tragicele evenimente ale conflictului interetnic de la Târgu Mureş, Uniunea Civică Maghiară cere demascarea celor care au provocat incidentele.

"Nu cunoaştem nici acum cine sunt adevăraţii înfăptuitori ai conflictului. Cred că este vorba despre forţe obscure din cadrul Securităţii, care urmăreau să recâştige poziţiile avute până în decembrie 1989", a declarat vicepreşedintele grupării Szilagyi Zsolt la Oradea.

El consideră că 19-20 martie 1990 au fost zile în care s-a pierdut toată solidaritatea interetnică, interconfesională dintre români şi unguri demonstrată cu trei luni mai devereme în Timişoara. "Vrem ca în acest an, 19-20 martie să fie zilele împăcării, de aceea organizăm o serie de evenimente sub genericul "Martie al iubirii"", a spus Szilagyi.

Pe parcursul celor două zile va avea loc un marş, organizat împreună cu Liga Pro Europa, şi o conferinţă româno-maghiară, având ca temă rolul presei în escaladarea conflictului de acum două decenii.

În 19 martie 1990, la Târgu Mureş a izbucnit un conflict interetnic între românii şi maghiarii din oraş. Acestora li s-au alăturat şi săteni din zonele învecinate, iar în timpul confruntărilor de stradă au fost răniţi sute de oameni. Printre victime s-au numărat şi scriitorul ungur Suto Andras, dar şi românul Mihăilă Cofariu, cel prezentat de toate televiziunile străine de la faţa locului ca fiind un etnic ungur maltrat de români, deşi situaţia era exact pe dos.

Imediat după aceste incidente, Frontul Salvării Naţionale a înfiinţat Serviciul Român de Informaţii, "resuscitând" astfel o parte dintre lucrărtorii foste Securităţi comuniste.