După ce şefii Universităţii au vrut să impună tuturor cadrelor didactice să predea mai multe ore, iar economiştii şi mediciniştii au reuşit să întoarcă propunerea în Senatul universitar, un conferenţiar - culmea, chiar dintre cei care s-au opus încărcării normelor didactice, implicit restructurării instituţiei - acuză conducerea instituţiei de management defectuos.

Într-un text publicat pe blogul personal, şeful Departamentului Management-Marketing din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Dorin Coita, vorbeşte despre trei mari probleme ale instituţiei: lipsa unei direcţii strategice în Universitate, evaluarea universitarilor exclusiv prin prisma cercetării şi numărul prea mare de angajaţi ai instituţiei.

"Se aplică un sistem primitiv de calcul financiar al performanţei după taxele încasate, sistem cu care nimeni nu e mulţumit şi care, oricum, nu produce efecte, pentru că cei neperformanţi sunt ţinuţi pe palme bine-mersi de ani de zile, fără a face niciun efort să se schimbe", scrie conferenţiarul.

Coita constată că Universitatea funcţionează exclusiv în beneficiul angajaţilor săi, dar şi că facultăţile cu deficit financiar nu au niciun interes să facă profit, mai cu seamă că "studenţii puţini şi orele puţine înseamnă linişte şi pace pentru universitari", care pot să doarmă liniştiţi acasă.

Concluzia finală a directorului de departament este că structurile Universităţii trebuie reorganizate şi trebuie daţi oameni afară. De preferabil, scrie Coita, disponibilizările trebuie făcute doar în rândul "trepăduşilor", nu şi a celor care chiar muncesc. Însă, spune tot el, conducerea actuală nu ştie cum să facă aceste concedieri şi nici nu are curaj, preferând "să prelungească agonia şi să omoare întreaga instituţie cu trepăduşii de gât".

În final, Coita susţine că Universitatea nu are deficit doar de bani, ci şi de competenţe manageriale, adică o formă mai voalată de a arăta cu degetul spre rector şi membrii echipei sale de management că ar fi proşti manageri. "Mai cred că există un uriaş deficit de competenţe manageriale reale în UO, că managementul este reactiv la probleme şi nu pro-activ, vizionar şi curajos. Aş vrea foarte mult să nu mai fie aşa", încheie universitarul.

UPDATE:

Ulterior publicării acestui articol, Dorin Coita a scos de pe blogul personal textul "Frământări şi griji la universitate". Motivând că este nemulţumit de preluarea textului de către ziar, de faptul că nu i-a fost solicitat acordul înaintea citării, deşi preluarea ideilor sale s-a făcut cu trimitere directă către blogul său, tocmai ca cititorii să vadă articolul integral, şi precizând şi că textul său se adresa "unui alt fel de public" decât cel al BIHOREANULUI, conferenţiarul a ales să elimine, susţine el temporar, articolul iniţial.