Pentru al treilea an consecutiv, cadrele didactice de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării (IRISPSC) şi-au prezentat activitatea ştiinţifică din ultimul an, valorizată în volumele scrise ori evenimentele organizate.

Astfel, la Biblioteca Universităţii au fost expuse 41 de cărţi şi reviste publicate de membrii celor trei departamente din cadrul facultăţii, dar şi afişe ale conferinţelor organizate ori ale proiectelor avute în derulare. Printre cărţile expuse se numără "Un deceniu din existenţa evreilor bihoreni (1942-1952)" de Antonio Faur, "Frontul plugarilor din Regionala Crişana-Maramureş" de Gabriel Moisa, "Colinde din Bihor adunate din Voivozi şi Cuzap de George Navrea" ori "Alegeri locale 2012 - De la campanie la vot", semnată de Cristina Matiuţă, Daniela Ortner, Gabriela Goudenhooft, Ioan Laza, Marius Tătar şi Octavian Haragoş.

Decanul facultăţii, Ioan Horga, a precizat că este mulţumit de punctajele obţinute de colegii săi la evaluarea performanţelor profesionale, dar şi că în facultate s-au înăsprit condiţiile de promovare pe post, tocmai pentru ca dascălii să fie motivaţi să muncească şi mai mult.

Totodată, facultatea şi-a propus ca până în 2016 să mai aibă doi conducători de doctorat, ceea ce ar putea îndeplini un deziderat pronunţat de rectorul Constantin Bungău, prezent la bilanţul IRISPSC: ca Universitatea din Oradea să aibă şi un domeniu doctoral în Studii Europene şi Comunicare. "Nu vreau să vă laud mult, dar meritaţi toate laudele", le-a mai spus rectorul universitarilor.

Pe de altă parte, prorectorul responsabil cu managementul cercetării şi relaţii internaţionale, Sorin Şipoş, la rândul său profesor la IRISPSC, şi-a anunţat colegii că munca lor de cercetare va avea mai multă vizibilitate în mediul academic naţional şi internaţional. Asta pentru că Universitatea din Oradea va avea un centru de cercetare sub egida Academiei Române. "Din acest an va funcţiona centrul. E un prim pas pentru a avea în 4-5 ani o filială a Academiei Române la Oradea", a precizat Şipoş.

Cei prezenţi la eveniment au ţinut şi să precizeze cât regretă lipsa colegului lor Barbu Ştefănescu, fost membru al departamentului de Istorie, decedat în urmă cu o lună.