Fericirea şi căsătoria

Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, l-a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, pe unul din profesorii cu care Universitatea se mândreşte. Sergiu Bălţătescu a câştigat premiul Dimitrie Gusti (n.r. intitulat aşa după cel mai mare sociolog român) din partea Academiei Române pentru cartea sa "Fericirea în contextul social al tranziţiei postcomuniste din România".

"Pentru mine a fost o mare onoare şi surpriză. Cartea e teza mea de doctorat, apărută în urmă cu doi ani", a declarat Bălţătescu. Sociologul a vorbit apoi despre cartea sa şi concluziile ei, printre care şi faptul că fericirea se construieşte de comunităţi şi că nimeni nu poate fi fericit când ceilalţi sunt nefericiţi. "Dacă vrei să fii fericit, trebuie să investeşti în fericirea altora", a spus sociologul.

Acesta a mai spus că, în urma studiilor sale, a aflat că vechiul dicton "banii nu aduc fericirea" nu se aplică României. "În România, banii aduc fericirea ori lipsa banilor aduce nefericirea", a spus Bălţătescu.

Antal a mai vorbit de un coleg cu care se mândreşte, care însă nu a fost prezent în conferinţa de presă, dar care a luat tot un premiu al Academiei Române. Mircea Brie, cadru didactic al Facultăţii de Istorie, a primit premiul Mihail Kogălniceanu pentru studiul său "Căsătoria în Nord-Vestul Transilvaniei (a doua jumătate a secolului XIX - începutul secolului XX). Condiţionări exterioare şi strategii maritale".


Aceeaşi Mărie, altă pălărie

În aceeaşi conferinţă de presă, şeful Departamentului pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic (DPPPD), Vasile Marcu, a anunţat că această structură s-a transformat în Institutul pentru Formarea Personalului din Educaţie, întrucât Legea Educaţiei a cerut această schimbare. Scopul rămâne, însă, acelaşi: profesionalizarea în formarea carierei didactice, formarea psihopedagogică a viitoarelor cadre didactice, realizarea de cercetări în domeniu.