Referendumul organizat la Universitatea din Oradea pentru stabilirea modului în care va fi decis următorul rector, prin alegeri sau concurs, a fost validat, luni seară, după ce programul secţiilor de vot a fost prelungit cu două ore. „Am decis să prelungim programul până la ora 18, pentru a atinge cvorumul”, a declarat luni, preşedintele Biroului Electoral Universitar, conferenţiarul Ştefan Herchi, pentru BIHOREANUL.

Astfel, la ora 18, când secţiile s-au închis, la urne se prezentaseră 582 de alegători cu drept de vot, reprezentând 53,23% din totalul de 1.097 de electori. Două voturi au fost anulate.

Cei mai mulţi dintre universitari au preferat varianta alegerilor generale, prin vot universal, direct, secret şi egal. Mai precis, 82,87% dintre universitari au optat pentru această variantă, în timp ce 16,78% dintre ei au preferat varianta concursului public.

Rezultatul referendumului urmează să fie validat de Senatul universitar şi apoi comunicat Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Scrutinul va debuta în toamnă la Universitatea din Oradea, când universitarii vor opta pentru şefii de departamente. Alegerile vor culmina în primăvara anului viitor, când comunitatea academică orădeană îşi va vota rectorul, mandatul actualului rector, Constantin Bungău, expirând la începutul lunii mai 2016.

Până atunci, universitarii mai au de dezbătut dacă îşi modifică sau nu Carta universitară şi, mai ales, cum anume. În luna mai, ministrul Educaţiei a emis un ordin prin care modifică metodologia impusă de Legea Educaţiei Naţionale şi le dă posibilitatea prorectorilor, decanilor, prodecanilor şi directorilor de departamente să fie iar membri ai Senatului, aşa cum erau până în 2011, dar cu condiţia să fie aleşi. Ca să fie pusă în aplicare, prevederea trebuie cuprinsă în Carta universitară, iar unii universitari, majoritatea cu funcţii executive, militează pentru asta.

Citeşte mai multe detalii în articolul: Însetaţi de putere: Referendumul pentru alegerea rectorului scoate la iveală lupta din Universitate