Filiala Bihor a Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa a organizat, sâmbătă, o dezbatere între sindicaliştii şi parlamentarii bihoreni, la care au răspuns, însă doar şase politicieni: senatorii Ioan Mang (PSD), Petru Filip (PD-L) şi Cornel Popa (PNL), respectiv deputaţii Ioan Roman (PSD), Lucia Varga (PNL) şi Adrian Merka, deputatul Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România. În schimb, din partea sindicaliştilor au fost prezenţi atât reprezentanţi ai cadrelor didactice preuniversitare, cât şi dintre cei ai poliţiştilor, angajaţilor CFR Marfă sau Sinteza. De asemenea, au participat rectorul Cornel Antal, decani şi profesori universitari orădeni. Cu toate acestea, dezbaterea nu s-a bucurat de niciun reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean, care să susţină şi interesele sistemului preuniversitar.

Primul care a luat cuvântul a fost rectorul Universităţii, care a cerut parlamentarilor să nu susţină articolul 172 din proiectul Legii educaţiei naţionale, articol ce prevede comasarea universităţilor aflate la mai puţin de 200 de kilometri distanţă. De asemenea, Antal a dat politicienilor o listă şi cu alte nemulţumiri pe care le are privitor la textul proiectului şi cu propunerile de modificare, precizând că vineri a fost prezent la întâlnirea Consiliului Naţional al Rectorilor, unde s-a adoptat o rezoluţie prin care se solicită amânarea cu două luni a elaborării formei finale a legii.

Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Lia Pop, a fost mult mai radicală decât rectorul: "Această lege nu trebuie să o modificăm, ci să o aruncăm la gunoi!".

Liderul sindicaliştilor bihoreni din sistemul preuniversitar, Ioan Ţenţ, prezent şi el la dezbatere, a ridicat în faţa parlamentarilor numeroase probleme legate de diverse acte normative. Printre altele, Ţenţ a invocat Legea 221, care stabileşte mărirea coeficientului de multiplicare la salariul de încadrare, prezentând nemulţumirea profesorilor pentru că această lege nu se aplică.

Sindicaliştii de la CFR Marfă le-au cerut parlamentarilor să susţină compania feroviară şi să "facă ceva" pentru a se evita disponibilizările de ordinul miilor de persoane. De asemenea, sindicaliştii au susţinut şi alte revendicări, precum stabilirea vârstei de pensionare la 63 de ani, neimpozitarea tichetelor de masă, acordarea sporurilor negociate prin contractul colectiv de muncă.

Politicienii le-au garantat că vor ţine cont de revendicările lor. "Eu cred că ar trebui să avem astfel de întâlniri semestrial şi să ne contactaţi pe e-mail, să ne ţineţi la curent cu toate problemele în care vă putem ajuta", a spus Lucia Varga.

De asemenea, l-au asigurat pe rectorul orădean şi cadrele universitare că proiectul de Lege a educaţiei nu va fi votat în forma actuală. "Toţi parlamentarii care reprezintă oraşe afectate de articolul 172 din acest proiect vor fi evident împotriva lui", a spus Petru Filip.

Aceleaşi asigurări le-a dat şi Ioan Mang, care este totodată membru în Comisia de învăţământ din Senat. "Această lege nu este bună nici pentru profesori, nici pentru elevi. Nu va trece şi sunt sigur că şi domnul Filip ne va susţine", a spus Mang, făcând referire la faptul că Petru Filip, membru PD-L, va pune înaintea interesului partidului pe cel al comunităţii.