Neaşteptat pentru mediul academic orădean, caracterizat mai degrabă prin universitari inerţi la problemele reale, doi profesori ai Universităţii din Oradea le cer public senatorilor de Bihor să respingă forma modificată a OUG 4/2016, privind plagiatele.

"Solicit public senatorilor de Bihor Cristian Bodea, Rozália Biró, Valeriu Boeriu, Gavrilă Ghilea şi Florian Bodog să respingă forma modificată în Camera Deputaţilor şi în Comisia de Învăţământ a Senatului a Ordonanţei de Urgenţă Nr. 4/2016! Frauda academică trebuie pedepsită, iar doctoratele şi şcolile doctorale trebuie supuse unui proces de evaluare externă serios!", a scris pe Facebook profesorul Adrian Hatos, de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umange.

Solicitării sale a subscris şi filosoful Mihai Maci, celebru în toată România pentru comentariile critice, dar pertinente, pe care le face la adresa universitarilor şi a sistemului de educaţie.

Hatos a precizat, tot pe reţeaua de socializare, că "un semnal mai puternic ar fi dacă mesajul ar veni din partea conducerii Universităţii".

Doctori... de budă

OUG 4/2016 vizează modificarea Legii Educaţiei prin introducerea unor articole menite, chipurile, să întărească autonomia univeristară. În realitate, după cum au constatat universitari din întreaga ţară, modificările făcute de parlamentari ar uşura viaţa plagiatorilor.

Mai precis, conform propunerii de OUG, titlul de doctor se va acorda de către universităţi, iar sesizările de plagiat în tezele de doctorat vor fi analizate doar de comisiile de etică universitare.

Totodată, OUG elimină reglementările privind susţinerea tezelor de doctorat. Astfel, conform proiectului, doctoranzii nu vor mai fi obligaţi să îşi prezinte lucrarea într-o şedinţă publică şi nici nu mai există precizări vizavi de membrii comisiei. "Deci practic doctorandul se poate duce într-o cabină de budă, îmi scuzaţi expresia, îşi susţine teza acolo, i se dă titlul şi cu asta basta", a comentat această aberaţie Dragoş Ciuparu, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, citat de hotnews.ro.

Fostul ministru al Educaţiei Mircea Miclea a declarat la rândul său pentru aceeaşi publicaţie că OUG-ul cu pricina este doar o metodă de a tergiversa problemele legate de plagiat.

Proiectul de OUG urmează să intre în dezbaterea Senatului României.