Universitatea din Oradea intră de luni în febra electorală. Conform calendarului alegerilor academice, între 9 şi 20 ianuarie se depun candidaturile pentru funcţia de rector, dar şi pentru un loc în Senatul Universităţii.

Antal, în suspans 

Până acum niciun universitar orădean nu şi-a declarat vădit intenţia de a candida, cu excepţia actualului rector, Cornel Antal, care a spus că ia această variantă în calcul. Numai că Ministerul Educaţiei i-a cam stricat planurile, atenţionând că, potrivit noii Legi a Educaţiei, nu mai pot candida pentru un nou mandat de rector cei care au ocupat această funcţie până acum cel puţin patru ani.

Acesta este şi cazul lui Antal, care, înainte de a fi ales rector în martie 2008, a mai ocupat funcţia de rector interimar vreme de şapte luni. Pentru a afla concret dacă mandatul său de interimar este influenţat de prevederea Legii Educaţiei conform căreia nimeni nu poate fi rector mai mult de opt ani, Antal a cerut lămuriri exprese ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. "Nu am primit încă niciun răspuns. Când îl voi primi, voi anunţa", a declarat Cornel Antal pentru BIHOREANUL.

Studenţii, mai repede la vot

Tot de luni vor trebui să-şi depună candidaturile şi cei care doresc să fie membri în Senatul Universităţii, forul care conduce instituţia. În premieră, prin modificările impuse de Legea Educaţiei, nu pot ocupa un loc în Senat cei care deţin deja o funcţie de conducere, întrucât puterea legislativă s-a separat de cea executivă. Aşa că rectorul, prorectorii, directorii de departamente, decanii şi prodecanii nu pot spera la un scaun în Senat.

Alegerile efective încep pe 16 ianuarie, când cei circa 20.000 de studenţi orădeni sunt chemaţi la vot. Ei îşi vor alege reprezentanţii din rândul lor în Senatul universitar, votul urmând să aibă loc la sala de jocuri sportive a Universităţii, de pe malul Peţei. Cei care aspiră la o astfel de poziţie şi-au depus deja candidaturile, unele dintre ele putând fi consultate pe site-ul Universităţii. Asta pentru că nu toate facultăţile au postat până acum, deşi au obligaţia, aceste candidaturi pe site. Dacă va fi cazul, cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea studenţilor din Senat se va ţine pe 18 ianuarie.

Primul tur de scrutin pentru alegerea rectorului, respectiv a cadrelor didactice membre în Senat va avea loc pe 8 februarie, tot în sala de jocuri sportive a Universităţii. Cel de-al doilea tur de scrutin, dacă va fi organizat, se va ţine pe 15 februarie. Rectorul ales va trebui confirmat de Ministerul Educaţiei până cel târziu pe 1 aprilie, urmând ca între 1 aprilie şi 15 mai noul rector să-şi numească prorectorii. În aceeaşi perioadă, noul rector va desemna prin concurs decanii facultăţilor orădene.